“Zomers is het hier net de Kalverstraat”

Sprankenhof, Udenhout

In het Brabantse dorpje Udenhout ligt de biologische pluktuin Sprankenhof van Mark Vonk en Josèt Vermeer. Op deze plek kunnen mensen hun boodschappenlijstje oogsten. Verser kan niet!

Drukke zomers
In de tuin komen buurtbewoners, toeristen en mensen uit de stad. Bij aankomst krijgen klanten een plattegrond zodat ze weten waar alle producten groeien, Mark: “Soms weten mensen niet wat iets is, of hoe ze het moeten oogsten. Dan help ik even. Vooral bij mensen uit de stad zie je dat ze het heel belangrijk vinden dat hun kinderen leren waar voedsel vandaan komt. Ouders wijzen dan naar een boom en vertellen aan hun kind ‘kijk, de appel groeit aan de boom’ of ‘dit ei is nog warm want hij komt net uit de kip’.”

Stukje voor stukje
Voorheen was Sprankenhof een gangbaar melkveebedrijf. Toen Mark en Josèt het overnamen is het bedrijf stukje voor stukje omgebouwd naar een biologisch fruitteeltbedrijf, Mark: “Het was al meteen vanaf het begin druk in de tuin. We hadden een bord aan de weg met ‘zelf bramen plukken’ en dat sloeg gelijk aan. Inmiddels hebben we allerlei soorten fruit die mensen zelf kunnen plukken. Het is hier zomers zo druk, dan lijkt het wel de kalverstraat.  Om de ‘gaten’ in het oogstseizoen van het fruit te vullen  verbouwen we  nu ook  groentes die mensen zelf kunnen oogsten. Daarnaast lopen er wat kippen in de tuin. Kinderen kunnen de eieren rapen en de dieren houden voor mij het onkruid een beetje bij.”

Andere activiteiten rond de boerderij
Naast de tuin, zit er bij de boerderij ook nog een oude schuur die omgebouwd is tot vergader- en workshopruimte. In een apart deel van de schuur hebben Mark en Josèt een professionele keuken  waar kookworkshops worden gehouden. Mark: “Daarnaast organiseren we ook veel excursies en wandelingen. En Josèt maakt wijn, sapjes en jam van het fruit uit de tuin. Die producten worden onder onze eigen naam verkocht in de winkel en bij ondernemers in de buurt.”

Vruchtbare bodem
Mark en Josèt zijn bezig met een uitbreiding van het bedrijf. Zo is er net een stuk grond bij-geruild. Omdat dit voorheen gangbaar bewerkt werd, moeten ze nog even wachten voordat ze het in gebruik kunnen nemen, Mark: “Tot het is omgeschakeld lopen hier de schapen van een herder uit de buurt. Ik gebruik het land nu toch niet, en zo hoef ik het niet te maaien.” Op dit land heeft 30 jaar lang mais gestaan, Mark: “Het is bizar om te zien hoeveel slechter dit land is. Ik heb er een paar palen in gezet maar die kon ik niet verder dan 30 cm de grond in drukken, zo dicht zit de bodem. Het heeft nu tijd nodig om zich te herstellen.”

Gezond en verantwoord
Bij Sprankenhof vinden ze het belangrijk om een vruchtbare en gezonde bodem achter te laten, Mark: “Het moet niet zo zijn dat we straks achteruit geboerd zijn. Met onze producten en manier van werken, willen we bijdragen aan de verbetering van onze natuurlijke leefomgeving. Daarnaast wil ik mensen via de pluktuin en de kookworkshops op een leuke manier kennis laten maken met goed en gezond eten.”