"Wij doen het bio of we doen het niet"

De Schoffel, Boxtel

Vlakbij het Brabantse dorpje Boxtel staat biologische boerderij De Schoffel van Kees en Marina van Esch. De Schoffel is een pluimveebedrijf met 1000 legkippen en vollegrondstuinbouw. Maar het meest bijzonder is toch wel hun uitgebreide boerderijwinkel waar ze maar liefst 2050 verschillende bio producten in het assortiment hebben.

Klein begonnen

Natuurlijk was hun winkel niet altijd zo uitgebreid. Marina: “Vroeger hadden we een winkel waar klanten buiten moesten wachten tot ze aan de beurt waren, zo klein was het. Inmiddels is de winkel zo groot en divers dat sommige klanten vragen of we bij een winkelketen horen. Mensen kunnen bij ons voor alles terecht. Er liggen verse groentes van eigen land en natuurlijk de eieren van onze kippen. Maar om ons assortiment volledig te maken kopen we ook producten in van biologische collega’s en van de groothandel.”

 alt=

Collegiaal

Kees en Marina werken veel samen met biologische collega’s uit de buurt. Marina: “De leveringen van de groothandel doen we samen met een paar andere bedrijven. Wij laten de totale bestelling  bij ons brengen met de vrachtwagen en nemen dit  vervolgens mee naar de markt. Zo kun je elkaar helpen. Of als een collega preiplanten gaat halen in Limburg doet hij dat gelijk voor een paar anderen uit de buurt. Dan hoef je maar een keer te rijden. Daar over nadenken, hoort ook bij een biologische bedrijfsvoering.”

100% biologisch

Kees en Marina zijn biologisch vanaf het allereerste begin. Marina: “Voor ons was dat een hele logische keuze. Wij doen het bio of we doen het niet. Sommige mensen halen streekmarkten en biologische markten door elkaar. Maar dat is zeker niet hetzelfde. Daarom is Skal Biocontrole ook zo belangrijk als onafhankelijk controle organisatie. Zeker nu biologisch zo hard aan het groeien is, is het van belang dat mensen niet te pas en te onpas het woord biologisch gebruiken voor iets wat bijvoorbeeld lokaal is.”

Zelfvoorzienend

De Schoffel is bijna helemaal zelfvoorzienend. Kees: “Sinds 2013 liggen er maar liefst 330 zonnepanelen op het dak. Daarnaast hebben wij een warmtepomp waarmee de winkel, schuur en boerderij worden verwarmd. Deze pomp benut de energie uit het grondwater die al aanwezig is.” Ook hebben Kees en Marina een energie/houtwal aangelegd  bij de kippenuitloop. “Deze bestaat uit essen en populieren en dient gelijk een dubbel doel. De kippen lopen lekker beschut in de schaduw van de bomen en met het hout van deze houtwallen wordt de kachel gestookt.” vertelt Kees.

Het kan wel!

Toen Kees en Marina net met hun bedrijf begonnen, waren een hoop mensen sceptisch. Marina: “Ik ben trots op wat wij bereikt hebben op 3 hectare agrarische grond. We doen dit nu al vanaf 1992 met ontzettend veel plezier. Er zijn veel mensen die denken dat je van zo weinig grond niet rond kan komen. Dat kan wel, maar je moet er wel wat voor doen!”