De biologische Remeker kaas van De Groote Voort is al vele male bekroond met allerlei internationale prijzen. Deze rauwmelkse kaas wordt gemaakt op de biologische boerderij van Irene en Jan Dirk van de Voort. Het verhaal achter deze kaas is net zo uniek als het product zelf.
De manier van produceren, waarin werken met de natuur en innovatie voorop staan, is zo indrukwekkend dat er onlangs zelfs een documentaire over is gemaakt.
Antibioticavrij
Van de Voort was een van de eerste die helemaal antibioticavrij werkt: “Dit ging met vallen en opstaan, nu nog steeds. Als er iets met de dieren aan de hand is, dan gaan we opzoek naar de oorzaak en lossen we die op een natuurlijke manier op. Soms is dit erg moeilijk omdat er soms wel dieren doodgaan, maar we houden ons er aan vast. Als we er namelijk op zo’n moment toch voor zouden kiezen om antibiotica te gebruiken, verpesten we de hele kringloop in ons bedrijf. Want onze koeien staat in de wei, daar poepen zij, dit gaat in de bodem, daar groeit het gras van en vervolgens eet de koe dit weer op. Als hier antibiotica in komt, duurt het heel lang voordat dit uit de kringloop is verdwenen. En dit gaat ten koste van de smaak en kwaliteit van onze kaas.”
De kracht van het loslaten
Antibiotica is niet het enige dat invloed heeft op de kwaliteit van de kaas. Jan Dirk: “Wanneer producten bewerkt worden, gaat dit ten koste van de essentie. Daarom proberen we steeds meer dingen terug over te laten aan de natuur. Als je melk bijvoorbeeld twee dagen laat rusten, wordt het vanzelf dik. Daar heb je verder geen toevoegingen voor nodig. Zo deden onze voorouders dit ook. Daarbij ontstaat er natuurlijke verzuring zonder dat je zuursel hoeft toe te voegen.” Zo proberen Jan Dirk en Irene steeds meer dingen over te laten aan de natuur: “Elke keer als we een onderdeel loslaten wat we voorheen stuurden, wordt de smaak van de kaas beter. Natuurlijk is dat wel eens lastig, maar omdat we steeds zien dat het werkt, wordt het makkelijker om daar aan vast te houden.”