"We voeren zo min mogelijk soja"

Geitenboerderij Van Tilburg, Oude Tongen

Op de Geitenboerderij van Jan en Aafke in Oude Tonge (Goeree-Overflakkee) is het op dit moment lammertijd. En dat betekent hard werken. In deze periode worden er honderden lammetjes geboren. Zodra ze geboren zijn, gaan ze meteen naar de ‘kraamstal’. Deze is voorzien van lekker vers stro, warmte lampen en een houten plaat waar allemaal speentjes uitsteken.

Hier kunnen de lammetjes zoveel melk drinken als ze willen. Aafke voorziet de pasgeboren dieren direct van oormerken. “Dat is verplicht en ook handig voor de dier administratie.” Ze houdt twee lammetjes omhoog. “Zo kunnen we altijd zien wie hun moeder is”.

Lekker geiten-weer
De boerderij heeft  55 hectare grond. Hierdoor hebben de geiten veel ruimte om lekker buiten te lopen. Jan: “Onze dieren zijn zoveel mogelijk buiten, waar ze lekker kunnen grazen. Geiten zijn alleen wel heel kritisch: zodra het regent of te hard waait willen ze weer naar binnen.” Aafke vult aan: “Wij hebben het dan ook altijd over typisch ‘geiten-weer’. Dat is lekker warm weer, met een heel klein windje. Dat vinden de dieren het fijnst.” Wat de geiten nog meer prettig vinden is de ronddraaiende borstel (denk aan een autowasstraat) in de stal. Jan: “Er staan 24 uur per dag geiten tegen die borstels aan te schuren. Ze vinden het een lekker gevoel en het is bovendien goed voor hun vacht.”

Zonnepanelen en voorkoeler
Jan en Aafke proberen het milieu zo min mogelijk te belasten. Jan: “We voeren de geiten zo weinig mogelijk soja. Dit blijft een lastig product als het gaat om duurzaamheid omdat het van ver moet komen. Daarnaast zijn we min of meer zelfvoorzienend in onze energie. Het melken en de verlichting van de stal kost heel veel stroom. Dus we hebben maar liefst 200 zonnepanelen op het dak liggen.” Jan vertelt verder: “Ook koelen we de melk met een zogenaamde voorkoeler. Dan stroomt de warme vers gemolken melk langs metalen platen waar aan de andere kant koud water langs stroomt. Zo koelt het meteen al terug van 37 graden naar 18 graden. Het koelwater hergebruiken we dan weer als drinkwater voor de geiten.”

Nieuwe gewassen
Jan is onlangs als experiment begonnen met het telen van esparcette. Esparcette is een gewas dat behoort tot de vlinderbloemenfamilie (net als peulvruchten). Vlinderbloemigen staan erom bekend dat ze goed zijn voor de bodem. Jan: “De esparcette dient als voer voor de geiten. Het bijzondere aan esparcette is dat er erg veel tannines in zitten, net als thee en wijn.” Tannines  zouden een gunstig effect hebben op de vertering van eiwitten in de geit. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat maag darm wormen niet goed tegen tannines kunnen. Jan: “Kortom een gewas met veel goede eigenschappen.”