Biokaas Kinderdijk, Alblasserdam

Stel je even voor dat je toerist bent in Nederland. Dan verwacht je: weilanden, molens, koeien en klompen. Als Nederlander weet je wel beter. In onze moderne samenleving hebben we ook gewoon industrie, grote steden en sneakers.

Maar als je op het erf komt van kaasboerderij Biokaas Kinderdijk, waan je je voor eventjes toerist in eigen land. Hier vind je het allemaal: weilanden, molens, koeien. Op de klompen na. Die zijn wel vervangen door gewone werkschoenen.

Unieke locatie

Dit typisch Nederlandse landschap wordt voornamelijk bepaald door het uitzicht op Werelderfgoed Kinderdijk met 19 authentieke windmolens uit de 18e eeuw, omgeven door natuur. André van Houwelingen: “De omgeving is voor ons een groot voordeel. Met Biokaas Kinderdijk kunnen we ons profileren door een authentiek product en een unieke locatie. Dat doet het natuurlijk goed bij toeristen uit binnen- en buitenland. Daarbij is het gebied beschermd, waardoor het landschap bewaard blijft. Keerzijde is dat wij niet zomaar kunnen uitbouwen of verbouwen maar we zijn blij onderdeel te mogen uitmaken van het prachtige landschap.”

Van jong tot oud

Hoewel de omgeving jaarlijks door vele duizenden toeristen bezocht wordt, belanden er niet zo veel van hen op het erf. André: “Het worden er steeds meer, maar vaak hebben toeristen maar een uurtje en dan moeten ze weer door. Wel komen hier heel veel kinderen en scholieren. We geven regelmatig rondleidingen aan klassen. Vaak komen ze op eigen initiatief, maar we nodigen ook scholen uit de buurt uit. We vinden het belangrijk om kinderen te laten zien waar hun eten vandaan komt en vertellen graag ons verhaal.” Hij vervolgt: “Hoe klein kinderen ook zijn, je merkt dat ze toch altijd iets oppikken. Het gebeurt regelmatig dat er iemand het erf op loopt en zegt: mijn dochtertje is hier vorige week geweest en was erg enthousiast, dus ik kom nu zelf ook even kijken.”

 

Open en eerlijk

Transparantie is erg belangrijk voor André: “Iedereen mag altijd komen kijken. We laten dan het bedrijf van voor naar achter zien. Van de grazende koeien tot de kaasmakerij. Wij zijn open over alles. Ook onze melk is altijd helemaal traceerbaar. Er zijn vijf boeren die aan ons melk leveren. Van elke tank die bij ons afgeleverd wordt nemen we een monster. Zo weten we altijd zeker dat het van goede kwaliteit is en kunnen we garanderen dat er geen sporen van antibiotica of andere rommel in de kaas komt.” Hij vertelt verder: “Daarom gebruiken wij ook het EKO keurmerk. Mensen kennen het en kunnen er vanuit gaan dat wij altijd open en eerlijk zijn over wat we doen.” Vorig jaar werd er voor het eerst ook een grote opendag georganiseerd. André: “Dat was een groot succes! Op die manier konden heel veel mensen bekijken hoe we hier op biologische wijze werken. En natuurlijk met een blokje kaas genieten van ons unieke uitzicht!”