"Ons weiland kan geel zien van de paardenbloemen"

Ko-kalf in Elburg

Ko-kalf is een agrarisch bedrijf in de omgeving van Elburg dat verdeeld is over verschillende boerderijen. Hier houdt Ko van Twillert Blonde d'Aquitaines, een koeienras dat bekend staat om de verfijnde smaak en zeer goede kwaliteit van het vlees.

“Vlees moet écht lekker zijn!” vertelt Ko, “De Blonde d'Aquitaine is daar zeer geschikt voor. Daarnaast is het een hele sobere en zelfstandige koe. Ze kunnen goed leven van wat het land te bieden heeft.” De koeien worden in de buurt geslacht en vervolgens door Ko zelf verkocht. Ko: “Wij verkopen het vlees voornamelijk in pakketten aan particulieren. Daarom hebben we ook een kantoor in het centrum van Elburg. Dat is makkelijk bereikbaar en toegankelijk voor onze klanten. Daarnaast kunnen we de pakketten ook bezorgen. We hebben nu een manier ontwikkeld waardoor de vleespakketten twee keer 24 uur bevroren blijven. Als het pakket tijdens de verzending dus vertraging oploopt, krijgen mensen nog steeds goed vlees.”

Ko-kalf kroket
Omdat kwaliteit en smaak bij Ko voorop staan, heeft hij ook zijn eigen biologische kroketten ontwikkeld met maar liefs 30% rundvlees en zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Dit is uniek, want vaak zit er nog geen 10% rundvlees in een kroket. Ko: “Er zijn verschillende plekken waar mijn kroketten worden verkocht. En deze mensen kiezen bewust voor de kwaliteit. De winstmarge voor deze bedrijven is namelijk wat lager, maar de smaak van deze kroketten is daarentegen zo veel beter!”

 

Kruidig grasland
De weilanden waar de koeien van Ko lopen, staan vol met kruiden. “In gras zit heel veel suiker, en dat eten de dieren graag. Maar juist de combinatie met kruiden is veel beter voor hun gezondheid,” vertelt hij. “In de natuur groeien namelijk allerlei geneeskrachtige plantjes en daar maakt een koe gebruik van. Wij laten het gras ook altijd wat langer staan voordat we het maaien. Dit heeft meerdere voordelen. Zo kunnen de vogels rustig broeden in het hoge gras en er komt heel veel nieuw zaad vrij. Daardoor krijgen wij al die kruiden. Op sommige momenten kan ons weiland geel zien van de paardenbloemen. En gele bloemen trekken weer hele nuttige insecten aan.”

Biologische bodem
Dat biologisch beter voor de bodem is, kun je goed zien aan het grasland. Ko: “De laatste tijd heeft het heel veel geregend. Mijn weilanden zijn wel heel nat, maar niet zo drassig als gangbare weilanden hier in de omgeving. Dat komt doordat biologisch grasland een veel groter waterdragend vermogen heeft.” Daarnaast zitten er allemaal prachtige soorten vogels en vlinders in het land van Ko die je op andere plekken nauwelijks meer ziet.  Ko: “Vogels die op weg zijn naar verre oorden,  landen vaak op mijn land voor een tussenstop. Dat komt omdat hier zoveel bodemleven in de grond zit. Je ziet dat de natuur zo zichzelf in evenwicht houdt. Als we bijvoorbeeld veel muizen hebben, komen er vanzelf meer uilen.”

Bewust
Ko maakt bewuste keuzes binnen zijn onderneming. Zo heeft hij op elke boerderij zonnepanelen liggen en wordt een stuk van zijn land gebruikt als akkerbouwgrond waarvan de opbrengst naar de voedselbank gaat. “Je bent hier niet alleen voor jezelf,” vertelt hij. “Ik vind het belangrijk om een leefbare aarde achter te laten voor mijn (klein)kinderen en de dieren. En daarom is het belangrijk dat we goed omgaan met de natuur en elkaar. Gelukkig zie ik dat ook consumenten steeds bewuster worden en nadenken over wat ze eten.”