‘Smaak, dierenwelzijn en herkomst worden steeds belangrijker’

De Klaverhoeve, Oosthuizen

Jan en Annette Vrolijk runnen samen biologisch veebedrijf De Klaverhoeve in het Noord-Hollandse Oosthuizen. Sinds een paar jaar zijn Jan en Annette van melk overgeschakeld naar vlees.

Jan: “Als melkveehouder heb je ontzettend veel werk omdat je koeien 7 dagen per week 2 keer per dag moet melken. Toen we er zorgcliënten bij kregen en meer gingen doen met natuurbeheer, hebben we ervoor gekozen om over te schakelen naar vlees. Dat is beter te combineren met de andere activiteiten.”

Dubbeldoel

Jan en Annette hebben wel nog steeds hetzelfde oudhollandse koeienras. Annette: “Blaarkopkoeien zijn zogenaamde dubbeldoel koeien. Dat betekent dat ze zowel geschikt zijn voor melk als voor vlees. We melken de koeien nu helemaal niet meer. Dat is bedoeld voor de kalfjes. Deze lopen lekker bij hun moeder. De stiertjes blijven ook hier, maar die worden wel gecastreerd. Daarnaast kopen we ook kalveren van andere biologische melkveebedrijven aan, zodat ze niet in het gangbare circuit terechtkomen. We merken dat er steeds meer belangstelling is voor doorleefd vlees. Smaak, dierenwelzijn en herkomst worden steeds belangrijker. De koeien hebben het goed bij ons en mensen waarderen dat.”

Gesloten kringloop
De Klaverhoeve heeft een gesloten kringloop. Jan: “We hebben niks van buitenaf nodig. Toen we melkvee hadden, ruilden we graan van een akkerbouwer tegen onze mest. Nu we vleeskoeien houden, hebben we genoeg aan ons eigen kruidenrijkgrasland. Onze dieren zijn geen topsporters die bijgevoerd moeten worden. In het begin hebben we nog wel eens klaver gezaaid, maar dat is nu niet meer nodig. Als je de kringloop binnen je bedrijf goed in evenwicht hebt, groeit alles vanzelf. De koeien vinden nu in het weiland alles wat ze nodig hebben aan voedingsstoffen.”

De heuvelstal
Als de koeien in de winter naar binnen moeten, verblijven ze in de heuvelstal. Jan: “Dit systeem is een eigen bedenksel. Doordat de stal aan twee kanten schuin afloopt, schuift de mest vanzelf langzaam naar beneden. Op de heuvel in het midden wordt dagelijks vers stro gestrooid met een automatische stroverdeler. De koeien liggen het liefst op dit verse stro, maar omdat ze aan de zijkant gevoerd worden, trappelen ze zelf het stro en de mest door elkaar heen wanneer ze door de stal heen en weer lopen. Zo helpen ook de dieren mee met het composteren van hun eigen mest.”

Toegevoegde waarde
Naast het vee onderhouden Jan en Annette samen met hun zorgcliënten ook een groentetuin. Annette: “Een deel van de oogst gebruiken we zelf, een deel verkopen we op een kar aan de weg en er gaat een deel naar de voedselbank. Op die manier willen we ook iets teruggeven aan de maatschappij, omdat wij geld ontvangen voor de opvang van onze zorgcliënten. Die komen hier drie dagen per week. Aan hen proberen we ook te laten zien wat de meerwaarde van biologisch is.”

Natuurlijke omgeving
Jan en Annette helpen ook om de ecologische dijken in hun omgeving te onderhouden. Annette: “Wij maaien de sloot- en rietkanten. Dit maaisel verwerken we tot compost en dat gebruiken we op ons eigen bedrijf.” Onbedoeld maken ze daarmee ook hun omgeving schoner. Annette: “Het is onvoorstelbaar wat er allemaal aan afval uit de bermen komt. Van drankflesjes tot barbecues. Doordat wij het maaisel ophalen, nemen we dit ook mee. Omdat we niet willen dat de koeien dit per ongeluk binnenkrijgen, halen we alle troep er met de hulp van onze cliënten zorgvuldig uit. Zo dragen we met ons bedrijf op meerder manieren bij aan een schone en natuurlijke omgeving.”