“Slechts 3 kliko’s restafval in twee weken”

De Schulp, Breukelen

Langs rivier de Vecht in het dorpje Breukelen ligt de fruitboomgaard en sap-perserij van de familie Schulp. Hier worden al sinds 1861 appels en peren geteeld. In 1995 is Albert Schulp begonnen met het maken van fruitsappen.

Steeds meer bio

“Ik kom uit een familie van gangbare fruittelers,” vertelt Albert Schulp. “Wij persen al jaren fruit. Eerst alleen voor gangbare fruittelers, maar op een gegeven moment vroegen een paar biologische fruittelers of wij ook hun fruit wilden persen.” Inmiddels maakt Schulp zowel gangbare als biologische sappen. Albert: “Ik zie duidelijk verschil tussen biologisch fruit en gangbaar fruit. Dat komt met name doordat bij biologisch geen kunstmest wordt gebruikt. Daardoor merk je dat de appels steviger van structuur zijn, en dat maakt het persen makkelijker. Knapperige biologische appels barsten als het ware uit elkaar. Gangbaar fruit wordt opgeblazen door kunstmest, daardoor zijn ze wel groter maar het aantal cellen in de appel blijft hetzelfde. Bij bio merk je bovendien dat het fruit niet wordt opgejaagd en daardoor beter van smaak is. Er zitten aantoonbaar meer suikers in. En dat proef je!”

Automatisering

Schulp is in al die jaren enorm gegroeid. Albert: “In het begin persten we 1000 liter sap in een halve dag. Dit deden we bijna helemaal met de hand. Nu, 20 jaar later, doen we dit in een half uur. Inmiddels is veel geautomatiseerd. Daardoor kunnen we ook nieuwe klanten gelukkig nog steeds allemaal van dienst zijn. Onder andere het sorteren van de appels gaat nog wel met de hand. Alle appels met gebreken die we er op die manier uit halen, gaan naar een vergister hier in de buurt. Hij wekt er weer energie uit op.”

Duurzaamheid

Dit is niet het enige manier waarop Schulp bezig is met haar omgeving. “Wij hergebruiken zo veel mogelijk. Onze flessen worden bijvoorbeeld in karton geleverd. Dit gooien we niet weg, maar hergebruiken we of verkopen we weer door aan een ander bedrijf. Onze appelpulp gaat naar de boer aan de overkant van de Vecht, die het gebruikt als voer voor zijn koeien. Ook hergebruiken we de warmte die vrijkomt bij het pasteuriseren van ons sap. Verder scheiden we veel: glas, doppen, plastic. Zo hebben wij met het hele bedrijf slechts 3 kliko’s restafval per 2 weken. Als je er gewoon serieus mee omgaat, dan kan dat.” vertelt Albert.

Van eigen bodem

Ook het sap zelf is heel milieuvriendelijk. “Heel veel sapjes in de supermarkt komen uit het buitenland.” vertelt hij. “Ons fruit komt hoofdzakelijk gewoon uit Nederland. Dat scheelt een hoop transport. Daarnaast gebeurt het persen en afvullen bij ons allemaal onder 1 dak, dit in tegenstelling tot veel andere perserijen en afvullers; het fruit zit bij ons binnen een uur in de fles. Bovendien hoeven de flessen met sap door de warmtebehandeling niet gekoeld  te worden vervoerd en bewaard. Wat een hoop energie scheelt ten opzichte van de verse, gekoelde sapjes.”

Natuurlijke smaak

Ooit begon Schulp met een paar eigen sappen. Inmiddels hebben ze een zeer uitgebreide lijn met allerlei groente- en fruitsappen onder eigen merknaam. En sinds kort is daar weer iets nieuws bijgekomen: de Eerste Hulp Van Schulp. Albert: “Er zit zoveel al in de natuur zelf, dat we zijn kwijtgeraakt. Wij zien de laatste tijd gelukkig dat steeds meer mensen veel praktischer naar voeding kijken. Daarom hebben we deze nieuwe lijn ontwikkeld. De ‘Eerste Hulp’-sapjes zijn niet in eerste instantie op smaak gericht, maar puur voor de gezondheid. Een voorbeeld daarvan is onze cranberrysap. Die smaakt behoorlijk zuur, omdat wij er geen suiker aan toevoegen. Men drinkt dit sap namelijk vanwege de geneeskrachtige werking, en toegevoegde suikers maakt het juist een stuk minder gezond. Ons uitgangspunt is daarom, en dat geldt voor al onze sappen, dat je blind moet kunnen proeven dat het sap van Schulp is, en dat is sap zonder toevoegingen.”