“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”

De Struin, Nijmegen

Bruggen bouwen van takken, kliederen in de modder en zoeken naar beversporen. Bij BSO Struin in Nijmegen geen klinisch schone speelkamers, maar vieze kleren en zakken vol gevonden ‘schatten’. Op een eigen natuurgebied van maar liefst 4 voetbalvelden groot en met de uiterwaarden en het bos om de hoek, hebben de kinderen hier alle ruimte om te spelen, ontdekken en zich te ontwikkelen.

Liefde voor de natuur

Oprichter Matthijs de Gruijter was als kind altijd al altijd buiten: “Met mijn hond maakte ik elk weekend lange tochten door de natuur.” Het was voor Matthijs meteen duidelijk dat hij hier iets mee wilde doen. Dus hij deed een natuur-educatieve-opleiding, werkte bij verschillende kinderboerderijen en BSO’s en richtte ‘De Speeldernis’ op in Rotterdam. Hier kon hij echter nog steeds niet doen wat hij graag wilde, maar toen verhuisde hij naar Nijmegen: “Ik wist van te voren nog niet precies wat ik daar ging doen. Maar ik begon wel gelijk met de plannen voor een eigen bedrijfje. Ik werkte in die tijd in een BSO en ging daarnaast in de weekenden met groepen kinderen de natuur in. Op aanmoediging van wat ouders ben ik toen begonnen met mijn eigen BSO.”

Scandinavisch concept

Het concept dat Matthijs in zijn hoofd had, bestond echter nog niet in Nederland. “Aangezien dit concept niet voldoet aan de regels die voor de meeste BSO's gelden, namelijk klinisch schoon, leek het in eerste instantie niet te lukken. Gelukkig vond ik in Scandinavische landen goede voorbeelden van dit soort BSO’s en het positieve effect ervan op kinderen. En na wat kastjes en muren, bleek het dat als je maar communiceert over het feit dat de kinderen vies worden, en de hele dag buiten zijn en dat daar risico’s aan zitten, dat het allemaal prima is.” Zo begon Matthijs in 2007 met een zaaltje bij een bejaardentehuis als schuilruimte en een fiets die de kinderen dagelijks in het bos bracht. Inmiddels is Struin uitgegroeid tot drie locaties rondom Nijmegen met 170 kinderen en 23 medewerkers.

Natuur als educatie

Op het terrein van Struin zijn stukken voor wilde natuur en stukken om te spelen. Ook zijn er drie ‘dorpen’ gebouwd. Hier staan hutten van takken en klei. Op deze manier laat Matthijs de kinderen op de BSO zo zien wat het verschil is tussen wilde-natuur en cultuur-natuur. Daarnaast worden aan de hand van voorbeelden uit de natuur allerlei thema’s besproken, ook lastige onderwerpen zoals de dood. Matthijs: “We komen wel eens een dode gans of haas tegen als we buiten zijn met de kinderen. Die nemen we dan mee naar ons eigen stukje land voor de vos. Zo leren we de kinderen over aaseters.”

 

Altijd buiten
Op het veld groeien bramen, bessen, appels, pruimen en nog veel meer. Hier kunnen de kinderen lekker van eten. Matthijs: “Over een paar jaar zijn we zelfvoorzienend in ons fruit. Nu moeten we nog bijkopen. Dat doen we biologisch.” Op het land staat ook een houten huis dat dienstdoet als kantoor en als schuilplek voor als het slecht weer is. Matthijs: “Maar we gaan pas naar binnen als het tussen de 0 en 5 graden is en het regent. Wij werken met het Scandinavische gezegde: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’.”

Duurzaamheid
Bij alle keuzes die Struin maakt staat duurzaamheid voorop. Matthijs: “Het kantoor is zo veel mogelijk gemaakt uit duurzame materialen, flyers laten we drukken bij een speciale drukker en onze boodschappen doen we biologisch. Ook hebben we een speciaal voor ons ontworpen Struinfiets. Hier kunnen 11 kinderen op en 1 begeleider. Met deze speciale fiets halen we de kinderen op. Die vinden het prachtig en bovendien past zoiets beter bij Struin: het is een milieuvriendelijke keuze. Daarnaast werken we met allerlei mensen uit de omgeving samen. Zo schakelen we voor ons tuinwerk een permacultuur-hovenier in, en hebben we net een biologische cateraar gevonden die voor ons maaltijden gaat verzorgen.”

Kleine dromen

Matthijs is heel tros op het resultaat: “Ik wil op mijn manier de wereld beter maken. Ik heb het eerst geprobeerd met grote dromen. Dat lukte niet. Toen ben ik begonnen met iets kleins, en dat werd vanzelf groot. Nu kunnen alle kinderen hier bij Struin lekker buiten zijn. Ze leren hier om respectvol om te gaan met elkaar en met de natuur. En dat is iets heel waardevols.”