Slagerij van Ginhoven, Tilburg

In een drukke winkelstraat, midden in het centrum van Tilburg zit slagerij Van Ginhoven. Een echt familiebedrijf opgericht in 1985. De eerste paar jaar begon het bedrijf met regulier vlees, sinds 2010 is alles biologisch.

Rob van Ginhoven, oprichter van de slagerij: “Toen ik na een paar jaar overschakelde naar scharrelslager, werd daar door andere slagers in de buurt op neergekeken. Volgens hen was er niks mis met het toenmalige systeem.” Ruim 30 jaar was Van Ginhoven een scharrelslager maar sinds 2010 is de slagerij officieel omgeschakeld naar biologisch.

Omschakelproces
Deze omschakeling ging zeker niet vanzelf. Dennis van Ginhoven: “We hebben lang moeten zoeken naar de juiste biologische kruiden. Bovendien wordt er in de vleesindustrie veel met smaakversterkers gewerkt, deze zijn echter niet toegestaan in de biologische sector. Je moet daar weer opnieuw je weg in vinden. In onze worstmakerij maken we bijna alle producten zelf. We zijn gaan testen en proeven net zolang tot we tevreden waren over de kwaliteit én de smaak van ons biologische assortiment.”

Bewuste klantenkring
Van Ginhoven merkt gedurende de jaren een verschuiving binnen de klantenkring. Rob: “Toen we van regulier naar scharrel gingen, haakten sommige mensen af, maar er kwamen juist ook weer nieuwe klanten bij. Dat gebeurde ook toen we omschakelden naar biologisch. Dennis: “Maar we merken het ook op andere gebieden, als speciaalzaak heb je toch net een streepje voor. Bijvoorbeeld als er net een voedselschandaal is geweest. Dan hebben mensen toch meer vertrouwen in ons, dan in de supermarkt. De laatste tijd zien we sowieso meer nieuwe klanten in de winkel. Biologisch is steeds meer in trek. Mensen zijn er nieuwsgierig naar. Onze site wordt bijvoorbeeld ook steeds meer bezocht.”

Kwaliteit en transparantie
Kwaliteit en transparantie zijn voor slagerij Van Ginhoven heel belangrijk. Dennis: “Ik koop mijn vlees alleen bij mijn vaste biologische leveranciers. Door te kiezen voor betrouwbare leveranciers, kan ik mijn klanten garanderen dat alles wat bij ons verkocht wordt, 100% biologisch is.

Toegankelijk  voor iedereen
Dennis heeft als droom om biologisch toegankelijker te maken voor meer mensen: “Hier in de omgeving zijn we de enige biologische slagerij.” vertelt hij “Sommige mensen komen dus speciaal van ver hier naartoe. Daarom hebben we nu bijvoorbeeld ook een bezorgservice. Voor de toekomst lijkt het mij fantastisch als we allerlei pick-up points kunnen realiseren. Dan hoeven mensen minder ver te rijden en maken we het makkelijker om voor biologisch vlees van topkwaliteit te kiezen.