"Je moet kijken naar wat er al is"

Boerderij Wennekers, Hobrede

In het Noord-Hollandse dorpje Hobrede vind je de biologische boerderij van Frank en Els Wennekers. Bij de oprit hangt een opvallend bord met ‘Rustpunt’. Deze wijst naar een gezellig ingerichte schuur waar fietsers en wandelaars even een kopje koffie of thee voor zichzelf kunnen maken.

Onder een glazen stolp liggen zelfgemaakte kruidkoeken. “Die heeft Els gisteren zelf gebakken.” vertelt Frank terwijl hij een grote hap neemt. Naast het rustpunt hebben ze op Boerderij Wennekers ook boerengolf, kano’s , boerenzeskamp, klompen schilderen en kun je er terecht voor een gezellige high tea.

Carrière switch

Frank en Els runnen deze boerderij pas sinds een paar jaar bedrijfsmatig. Frank: “Ik ben altijd beroepsbrandweerman geweest in Amsterdam. Daarnaast was ik al wel hobbyboer en later parttime boer. Ik wist dat ik op een gegeven moment zou moeten stoppen als beroepsbrandweerman vanwege mijn leeftijd. Dus in die tijd ben ik al kleinschalig begonnen met het opzetten van deze boerderij. Door de jaren heen heb ik steeds een stuk grond bijgekocht. Maar omdat mijn bedrijf nog steeds kleinschalig is in vergelijking met andere boeren, zocht ik een manier om me te onderscheiden. Daarom heb ik vanaf het begin gekozen voor een biologische bedrijfsvoering.”

De meerwaarde van bio

Deze keuze bevalt nog steeds goed, Frank: “De natuur doet 90% van het werk. Als je dit doorbreekt, heb je er alleen maar meer werk aan. Kijk bijvoorbeeld naar alle kruiden in het grasland. Sommige boeren halen dit weg. Maar deze kruiden zorgen er juist voor dat de dieren op een natuurlijke manier aan hun voedingsstoffen komen. Daarnaast hebben sommige kruiden ook een helende functie en bovendien wordt het vlees er extra lekker van. Dat is nog een meerwaarde van bio!”

Slimme oplossingen

Frank is daarnaast altijd opzoek naar creatieve en praktische oplossingen. “Je moet kijken naar wat er al is.” vertelt hij. “Zo staat het water hier in de sloot in verhouding erg hoog en heb ik alleen maar een slang van daaruit naar het land gelegd. Hierdoor hoef ik niet te pompen. Het gaat gewoon vanzelf. Of als je te veel kruiden in je gras hebt, kun je dit oplossen door na een flinke regenbui meteen te maaien. Hierdoor komt er vocht in de holle steeltjes en ontstaat er een rottingsproces van binnenuit. Wanneer je op zo’n moment meteen de gifspuit had gepakt, is inderdaad je onkruid dood, maar ook het leven in de sloot en in de bodem.”

 

Duurzaam investeren

Hun biologische bedrijfsvoering gaat verder dan enkel dierenwelzijn en de directe (natuurlijke) omgeving. Frank: “Het gaat over alle keuzes die je maakt. Een tijdje geleden stond ik bijvoorbeeld zelf voor de keuze: een nieuwe auto of zonnepanelen. Dan ga je de opbrengsten en de kosten naast elkaar zetten. Maar daarbij reken ik ook mee dat het maken van een nieuwe auto ten koste gaat van het milieu en dat de zonnepanelen op den duur geld opleveren. Als je zo denkt is de keuze snel gemaakt!”

Voor het bestellen van de biologische pakketten van Wennekers, ga naar www.boerderijwennekers.nl