In het centrum van Leiden zit biologisch restaurant Logica, als een eilandje midden tussen alle reguliere horeca. Wanneer je binnenwandelt, voelt het gelijk als in een huiskamer. Rustig en gezellig.
De kleuren zijn licht, de tafels zijn ruim opgezet en er is een klein hoekje met tweedehands speelgoed voor kinderen. Zonder enige horecaervaring zijn Bart en Bianca dit restaurant een aantal jaar geleden begonnen. Inmiddels is het een groot succes.
Even wennen
“Het moest blijkbaar zo zijn,” vertelt eigenaar Bart. “Zo is ook de naam ontstaan: Logica. We gingen zelf graag uit eten, maar hadden het gevoel dat er iets miste. Op een gegeven moment ging het molentje draaien en zeiden we tegen elkaar: we gaan ervoor! We kozen meteen vanaf het begin voor biologisch en bijna de hele kaart is vegetarisch, op de tosti ham/kaas en de uitsmijter na. Maar we overwegen zelfs die eraf te halen. In het begin moesten mensen daar aan wennen. We schenken bijvoorbeeld ook geen cola en we hebben geen bier van de tap. Maar we zijn dicht bij onszelf gebleven en inmiddels vragen mensen er ook niet meer naar.”
Kleurrijke gasten
Door hun mooie locatie in de stadscentrum komen in Logica ook veel toeristen en toevallige ‘binnenlopers’. Bart: “Naast onze vaste gasten zitten hier ook vaak dagjesmensen. Zeker bij toeristen zie je dat ze het verhaal achter een biologisch restaurant begrijpen, ook omdat het in het buitenland niet ongebruikelijk is om bio te eten. Vooral bij bijvoorbeeld Italianen zit goed en puur eten helemaal in de cultuur. Er komt hier daardoor een zeer divers en kleurrijk publiek. Dat gebeurt vanzelf. Ik hoorde laatst nog de kapitein van een rondvaartboot zeggen: ‘…in dat restaurantje kun je ècht lekker eten!’ Dat is natuurlijk leuk om te horen.”