“Ik werk nu veel puurder dan voorheen”

De Hooge Heerlijckheid, Amerongen

In het idyllische dorpje Amerongen zit huiskamerrestaurant De Hooge Heerlijckheid. Vijf avonden per week wordt hier heerlijk gekookt voor zo’n 55 gasten. Alles is biologisch, vers én huisgemaakt. Karin en Jeroen de Klerk hebben hier heel bewust voor gekozen en zijn dankzij hun duidelijke visie en doorzettingskracht het eerste restaurant dat 100% EKO gecertificeerd is.

Écht koken

Jeroen werkte voorheen als chef in een restaurant. Maar het viel hem tegen dat er heel veel kant-en-klaar is en er daarbij ontzettend veel onnodige toevoegingen worden gebruikt. Nu ze hun eigen restaurant hebben, maakt Jeroen alles weer helemaal zelf: “Ik werk nu veel puurder dan voorheen. Alle gerechten smaken veel meer naar zichzelf. Je proeft weer waar het om gaat, omdat er minder afleiding is door andere smaken. In keukens bestaan heel veel producten die het koken makkelijker maken zoals kookroom. Hier bestaat geen biologische variant op, dus ook dit maak ik zelf.” Maar ook de bonbons, het brood, de sauzen en het vanille ijs worden door Jeroen eigenhandig gemaakt.

Lokale ingrediënten

Veel van de producten waarmee gekookt wordt, komen van biologische boerderijen uit de buurt. Karin: “Op de dagen dat we open zijn, rijd ik langs een paar bedrijven hier in de streek om onze ingrediënten op te halen. Hierdoor is alles super vers. Deze producten worden ’s morgens van het land gehaald en liggen ’s avonds al bij onze gasten op hun bord. Een ander voordeel is dat we onze gasten precies kunnen vertellen waar hun eten vandaan komt en waar de koeien hebben gestaan. Sommige gasten zijn helemaal verbaasd als ik ze vertel dat ze zelf ook naar zo’n adresje toe kunnen om boodschappen te doen.”

Biologisch duur?

Over het algemeen denken mensen dat het eten in een biologisch restaurant heel erg duur is. Maar bij De Hooge Heerlijckheid hebben ze daar allerlei creatieve oplossingen voor bedacht, Karin: “Het scheelt al een hoop dat we zelf langs de boeren rijden. Dan zit er namelijk geen groothandel tussen. En we koken natuurlijk met de seizoenen mee. Daarnaast kopen we bijvoorbeeld gekneusde pruimen op, die een fruitteler niet meer als vers fruit kan verkopen. Maar deze vruchten zijn perfect voor een heerlijke zelfgemaakte pruimencompote. Ook bestellen wij hele lammeren die Jeroen vervolgens zelf helemaal klaar maakt, inclusief het beenderen. Dit is veel werk, maar hierdoor hebben we een goede stukken vlees voor minder geld en we kunnen het hele dier gebruiken.”

 

 

Genieten

Karin en Jeroen zijn nog steeds erg blij met hun keuze voor 100% biologisch, Jeroen: “Het is lekker duidelijk. We doen het niet half of een beetje. Als je hier eet, eet je biologisch. Dat is ook het mooie aan deze sector. Je voelt het als iemand er helemaal voor gaat. En iedereen is bereidwillig om elkaar te helpen. Zo komt de boer waar wij ons vlees halen wel eens helpen met beenderen.” Met dit restaurant is een droom van Karin en Jeroen uitgekomen, Karin: “Ik vind het extra leuk als ik merk dat mensen enthousiast worden van ons verhaal en begrijpen wat wij over willen brengen. Een eigen restaurant is hard werken, maar als je ziet dat mensen het naar hun zin hebben en echt genieten van hun eten, dan genieten wij net zo.”