“Ik hoop mensen te inspireren met de veelzijdigheid van kruiden”

Agnes Kruidentuin, Maartensdijk

In het Utrechtse dorpje Maartensdijk ligt de prachtige kruidentuin van Agnes Looman.

De tuin is onderdeel van Landgoed Eyckenstein. Op deze plek kweekt Agnes sinds 2009 kruiden voor thee, keukenmixen en diverse producten op basis van kruiden. Hiermee is haar grote wens uitgekomen: een eigen bedrijf opstarten.

Ondernemer
“Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan,” vertelt Agnes. “Mijn vader was ondernemer en van jongs af aan heb ik gezegd dat ik ook mijn eigen bedrijf wilde. Alleen wist ik toen nog niet waar in.

Ik heb eerst jaren in de zorg en het welzijnswerk gewerkt. In die tijd heb ik al wel mijn kruidenopleiding afgerond. In 2009 heb ik mijn toenmalige baan opgezegd en ben hier aan de slag gegaan.”

Een plek om te werken
Omdat er nog helemaal niks was, kon Agnes de hele tuin naar eigen inzicht inrichten. “Met wat hulp van familie en vrienden heb ik de kruidentuin aangelegd. Ik wilde dat het een (thee)tuin zou worden met een openbare functie, waar bovendien gewerkt wordt. Dat is goed gelukt. Ik werk met vrijwilligers en stagiaires. Ook is er plek voor dagbesteding en re-integratie. Maar er komen ook vriendinnen regelmatig even helpen. Iedereen is welkom hier, en er is altijd wel wat te doen in de tuin.”

Oogst plannen
Inmiddels wordt de klantenkring van Agnes ook steeds groter. “Elk jaar maak ik een nieuw plan.” vertelt ze, “Daarbij moet ik rekening houden met de vraag. Als ik merk dat ik afgelopen jaar iets te kort kwam, zorg ik dat ik meer kan oogsten in het volgende jaar. Daarbij probeer ik de grond zo optimaal mogelijk te benutten. Soms is het lastig wanneer een bedrijf bijvoorbeeld pas laat in het jaar een bestelling doet van kruiden die ik dan al had moeten zaaien. Of kruiden bestelt die al te ver uitgebloeid zijn om nog te kunnen oogsten. Van vaste klanten weet ik inmiddels ongeveer wat ze willen, dus daar houd ik rekening mee.”

Slimme oplossingen
Agnes gaat heel bewust met haar afvalstromen om. “Wij scheiden hier alles. Bovendien hergebruiken veel en proberen we zo min mogelijk weg te gooien. Daarnaast zoek ik altijd naar slimme oplossingen. Zo drogen we de kruiden door middel van de zon in een zonnedroogkast. En we hebben regentonnen en een grondwaterpomp zodat we geen drinkwater hoeven gebruiken voor de bewatering.”

Een veelzijdige plek
De kruidentuin van Agnes is een idyllische plek die ook gereserveerd kan worden voor feestjes, lezingen, workshops of gewoon een kopje kruidenthee. Zo worden er bloem-bind-workshops en een schrijfcursus gehouden. Agnes geeft ook workshops over allerlei toepassingen van kruiden: “Met die kennis kan iedereen zo aan de slag.” Tussen de middag maakt Agnes altijd een lekkere kruidenthee voor de vrijwilligers. Elke dag weer een ander smaakje: “Op die manier  hoop ik zo veel mogelijk mensen te inspireren met de veelzijdigheid van kruiden.”