“Het was tijd om ons eigen advies op te volgen”

't Paradijs Barneveld

Aan het einde van een mooi, lang bospad ligt biologische boerderij ’t Paradijs. Door de rustige ligging lijkt het bedrijf wat afgezonderd, maar schijn bedriegt: ’t Paradijs staat met al haar activiteiten midden in de samenleving.

Hier vind je een tuinderij, een uitgebreide boerderijwinkel, een theeschenkerij, varkens, legkippen en runderen voor natuurbeheer. Dit alles in combinatie met zorg. IJsbrand en Caroline Snoeij hebben de boerderij zo’n 10 jaar geleden overgenomen: “Na jarenlang boeren te adviseren op het gebied van plattelandsontwikkeling, landbouw en zorg, was het tijd om ons eigen advies op te volgen.”

Ouderenzorg
Rond koffietijd verzamelen de ouderen zich buiten aan de grote tafel. In het ochtendzonnetje wordt er koffie of thee gedronken en gezellig gepraat met elkaar. Een trommel met koekjes gaat rond. Sommige ouderen zitten met een pan op schoot en zijn ijverig aardappels aan het schillen. IJsbrand: “Deze ouderen komen hier voor dagbesteding. Allemaal hebben ze een vorm van dementie. Doordat ze hier meewerken, kunnen we de thuiszorg en de eventuele partner wat ontlasten. Iedereen kan hier doen wat hij of zij wil: meehelpen in de tuin, verzorging van de boerderijdieren of helpen in de keuken.”

Een plek om te leren
Ook komen er kinderen met een vorm van autisme op de boerderij: in weekendgroepen, woensdagmiddagen, - avonden en op zaterdagen. “Zij helpen ons mee en kunnen daarnaast lekker spelen”, vertelt IJsbrand, “Het is prachtig om te zien hoe kinderen hier helemaal opbloeien door lekker buiten bezig te zijn. Ook het contact met de dieren is heel waardevol. De kinderen zien hoe de dieren met elkaar omgaan, bijvoorbeeld in de kudde, en leren zo over hun eigen omgang met anderen. Maar ik leer hen ook hoe ik zie dat de dieren gezond zijn en over de boerderij als onderneming. Kinderen vragen dan bijvoorbeeld mij wat een ei oplevert.”

Verbindingen leggen
IJsbrand en Caroline zoeken met hun boerderij op allerlei manieren naar samenwerkingen, IJsbrand: “Het vlees van onze koeien en varkens wordt geportioneerd op de slagersvakschool. Zo helpen we elkaar. De slagersvakschool hoeft geen vlees in te kopen, en de studenten komen al vroegtijdig in aanraking met biologisch vlees. Soms komen ze ook wel eens kijken op ons bedrijf hoe de dieren leven.”

Hij vertelt verder, “Het gaat erom dat je een netwerk om je heen hebt van mensen, zodat je elkaar kunt versterken. De een heeft kennis van zorg, de ander van communicatie, dieren, de tuin of techniek. Door die diversiteit ook aan te bieden binnen je bedrijf, wordt het bovendien interessant voor allerlei soorten mensen. Op die manier creëer je namelijk veel meer perspectief dan enkel op een trekker het gras maaien.”

Internationaal
IJsbrand blijft investeren in nieuwe netwerken en draagt daarnaast ook zijn eigen kennis graag over: “We hebben nog steeds een adviestak en ik geef veel presentaties, ook internationaal. In het buitenland zijn ze nog niet zo bekend met zorgboerderijen. Door ons verhaal te vertellen, hoop ik dat het concept zich steeds verder door Europa verspreidt. Verder ben ik een paar jaar geleden met Agriterra in het buitenland geweest om kansarme boeren te leren over hoe wij hier kippen houden. Ik wil bijdragen aan een duurzame manier van voedselverwerking. En voor mij is dat biologische landbouw in combinatie met een directe verbinding met de samenleving.”