“Het gaat niet alleen om het vlees, maar om de hele wereld erachter”

Biologische Slagerij Hilversum, Hilversum

“Goedemiddag!” roept een vrolijke stem. Wanneer je binnenloopt in Biologische Slagerij Hilversum valt meteen op dat iedereen achter de toonbank veel plezier heeft in het werk. Er wordt druk gesneden, gedraaid en gefileerd en klanten worden uitgebreid en met een brede glimlach geholpen.

Hotel California
Marion, ondernemer van de zaak: "Ik ben deze slagerij in 1989 samen met mijn man begonnen. Hij kwam uit een slagersfamilie en mijn schoonvader riep vanaf het begin dat ik ook slager zou worden. Om het tegendeel te bewijzen ging ik naast mijn studie in een slagerij werken, zodat ik goede argumenten kon verzamelen waarom dat niks voor mij was. Ik vond het echter zo leuk dat hij gelijk heeft gekregen!” Inmiddels is de slagerij uitgegroeid tot een bedrijf met maar liefst 23 mensen in dienst. “Veel collega’s werken hier al jaren en sommige noemen de zaak zelfs wel eens Hotel California, …you can never leave.” vertelt Marion lachend.

Trekpleister
Bij de start was Biologische Slagerij Hilversum een ware attractie. Marion: “Toen we net begonnen, waren wij met 240 vierkante meter de grootste natuurvoedingswinkel van Nederland. Er kwamen letterlijk bussen uit Duitsland om onze slagerij te bekijken.” Pionieren heeft ook zijn nadelen, juist omdat er in die tijd zo weinig biologische slagerijen waren, liep Marion af en toe ook tegen lastige zaken aan: “Sommige soorten vlees waren moeilijk verkrijgbaar. Daardoor moet je je klanten uitleggen dat dingen soms gewoon ‘op’ zijn. Iets wat consumenten tegenwoordig eigenlijk niet meer gewend zijn. Gelukkig hadden we een klantenkring om ons heen die dit begreep en de meerwaarde van biologisch het belangrijkst vond.”

Alle beetjes helpen
Veel van deze eerste klanten komen ook nu nog in de winkel. Marion: “Ik vind het vertrouwen dat de mensen je geven zo ontzettend bijzonder. Je maakt tenslotte hun eten. Daarom behandelen wij hier alle klanten altijd alsof het de eerste is, en zo beantwoorden we ook hun vragen. Soms vertellen mensen me verontschuldigend dat ze maar af en toe biologisch eten. Hen probeer ik te laten inzien dat ze sowieso goed bezig zijn: elke stap telt!

Het is belangrijk dat mensen beseffen dat het niet alleen om het vlees gaat, maar om de hele wereld achter het voedsel. Als je iets door wilt geven aan toekomstige generaties, is biologisch de oplossing. Je ondersteunt er alles mee: het milieu, de dieren, je lijf én het is lekkerder!”

Iedereen is welkom
Marion probeert haar winkel zo toegankelijk mogelijk te houden voor een breed publiek. “Wij krijgen allerlei soorten mensen over de vloer,” vertelt Marion. “Vegetariërs die een vleeseter op bezoek krijgen. Of mensen die er voor kiezen om minder vlees te eten, maar dan wel echt goed vlees willen.  Zo zie je dat iedereen om zijn eigen reden gemotiveerd is om bio te eten.” Marion probeert ook nieuwe klanten te inspireren. “Op zaterdag sta ik vaak buiten voor de winkel vlees te bakken. Dit gebruik ik om aandacht te vragen voor soorten vlees die mensen misschien nog niet kennen, of waarvan ze niet weten hoe ze die moeten bereiden. Dit zorgt er ook voor dat we letterlijk de hele koe verkocht krijgen. Zo hoeven we niks weg te gooien. Dat is ook bio!”