Hennepthee: smakelijke herontdekking van een eeuwenoud gewas

Dutch Harvest

De biologische hennepthee van Dutch Harvest is duurzaam van plant tot klant. Het begint met de meerwaarde van het gewas voor de bodemkwaliteit en het insectenleven. Daarnaast wordt de thee verpakt in een sociale werkplaats en is de verpakking 100% recycle- en afbreekbaar.

De vezelhennepplant is een veelzijdige plant voor mens en natuur. Het snelgroeiende gewas heeft weinig water nodig, neemt relatief veel CO2 op en verbetert met haar diepe wortels de bodemstructuur. Bovendien zijn de paarse bloemetjes een Walhalla voor bijen en andere insecten. De sterke vezels en houtkern kunnen gebruikt worden voor bouwmaterialen, textiel of papier. Daarbij bevatten de bladeren en bloemen CBD en CBDA, heilzame stofjes voor ons immuunsysteem.

Milde thee
Toen duurzaamheidsadviseur Esther Molenwijk al deze voordelen van de vezelhennepplant leerde kennen, vroeg ze zich af: “Hoe is het mogelijk dat dit duurzame, sterke gewas zo is vergeten?” Ze besloot het roer van haar carrière om te gooien en zich te gaan inzetten voor de herontdekking van deze plant. Esther kwam in contact met een inventieve Groningse hennepboer, die een speciale oogstmachine heeft ontwikkeld om de toppen van de plant af te strippen. Al snel werd bij haar het idee geboren om hennepthee te gaan maken. “Een lekkere milde thee met een gezonde werking. Dat leek me een mooie laagdrempelige manier om hennep weer op een positieve manier op de kaart te zetten.” In 2015 verwierf ze met crowdfunding een startkapitaal waarmee ze de eerste hennepthee-oogst kon waarmaken.

Uitsluitend kruiden
Hennepthee heeft een milde, frisse, lichtzoete smaak met een klein prikkeltje aan het eind. “Een milde variant van groene thee,” wordt vaak door haar klanten gezegd. Naast de pure variant 'Simply Hemp' ontwikkelde Eshter met een theesommelier ook vier melanges waarbij de kruidentoevoegingen erop gericht zijn om de verschillende werkingen van hennep te onderstrepen. “Uiteraard kopen wij alle kruiden biologisch in en gebruiken we absoluut geen andere toevoegingen,” aldus Esther. “De natuur heeft meer dan genoeg te bieden.” 

Sociaal en ecologisch
Als duurzaamheidsadviseur heeft Esther al vele bedrijven geadviseerd over de sociale en ecologische componenten van de bedrijfsvoering. “Voor mijn eigen product moest dat natuurlijk ook allemaal kloppen", zegt ze. De verpakking was geen makkelijke opgave. Hoe vind je een verpakking met een goede barrière tegen licht en lucht, maar die ook afbreekbaar is? Speciaal voor Dutch Harvest – zoals haar merk heet – ontwikkelden twee verpakkingsbedrijven een composteerbare blokzak. Bij duurzame papierproducent PaperWise koopt ze ongebleekt papier in dat gemaakt is van landbouwafval en van Bio4Pack betrekt ze een folie op basis van cellulose. Het inpakken gebeurt op een sociale werkplaats. Esther: “Dat was in het begin even oefenen, maar inmiddels loopt dat als een trein.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Inpakken op een sociale werkplaats in een biologisch afbreekbare verpakking
Als duurzaamheidsadviseur had Molenwijk al vele bedrijven geadviseerd over de sociale en ecologische componenten van de bedrijfsvoering. "Als je dan zelf een product ontwikkelt, dan moet het natuurlijk ook allemaal kloppen", aldus Molenwijk. De verpakking was geen makkelijke opgave. Hoe vind je een verpakking met een goede barrière tegen licht en lucht, maar die ook afbreekbaar is? speciaal voor Dutch Harvest ontwikkelden twee verpakkingsbedrijven een composteerbare blokzak. Duurzame papierproducent PaperWise leverde het ongebleekte papier dat gemaakt is van landbouwafval en Bio4Pack leverde een folie op basis van cellulose. Het inpakken gebeurt op een sociale werkplaats. Dat was in het begin even oefenen, maar inmiddels loopt dat als een trein.

Van plant tot klant
Inmiddels is Dutch Harvest flink aan het groeien en wordt de hennepthee ook buiten de landsgrenzen ontdekt. "Mijn leven is wel flink op z'n kop komen te staan" aldus Molenwijk. "Maar ik ben er trots op dat het gelukt is om het publiek bekend te maken met dit lokale product. En wat is er nu leuker dan zo'n heel proces in de hand te hebben, van plant tot klant!"

Bekijk hier het EKOprofiel van Dutch Harvest

Verhalen

Alle verhalen