“Eerst kwaliteit, dan prijs. Door die keuze zijn we groot geworden”

De Traay, Lelystad

Het begon allemaal op de studentenkamer van Wouter Vuijk, zo’n 45 jaar geleden. Naast zijn studie vond Wouter gezond eten erg belangrijk. Wouter: “Waar ik woonde was geen natuurwinkel, en dus besloot ik om vanuit mijn eigen kamer biologische producten te verkopen.”  

Zo kwam Wouter in contact met een imker waar hij zijn honing inkocht. Dit wekte zijn interesse en het duurde dan ook niet lang voordat hij zijn eerste bijenkast kocht.

Een echte pionier
Eigenlijk wilde Wouter door als professioneel imker, maar dat bleek lastig in Nederland vanwege het klimaat en het zwermen van de bijen. Wouter: “Ik vond de kwaliteit van de honing die op dat moment verkrijgbaar was in de Nederlandse winkels niet goed genoeg en dacht: dat kan ik beter!” En dus besloot hij om zelf honing te importeren uit het buitenland. Dit was vanaf het begin al biologische honing, alleen op dat moment nog niet gecertificeerd. Wouter: “We waren het enige honing bedrijf dat biologische honing importeerde , daar waren destijds dus nog geen regels voor.” Wouter heeft vervolgens samen met controle organisatie Skal Biocontrole nagedacht over de richtlijnen die moesten gaan gelden voor import biologische honing.

Groot geworden vanuit bio
De Traay groeide enorm en moest binnen korte tijd twee keer verhuizen door ruimtegebrek. In het begin waren er nog een paar andere bedrijven die ook honing importeerde, maar tegenwoordig is De Traay de enige in Nederland. “Inmiddels doen we ook een deel gangbare honing doordat daar vraag naar is. Het verschil is alleen dat wij begonnen zijn vanuit bio en nu gangbaar erbij doen. Andere bedrijven begonnen gangbaar en deden bio erbij. Dat is een hele andere mind-set. Nu geeft het verkopen van gangbare honing ons de financiële middelen om de biologische tak verder te ontwikkelen. Kwaliteit blijft voor ons het allerbelangrijkste. Daarna pas de prijs. Door die keuze zijn we groot geworden.”

Natuurzuiver product
Tegenwoordig lijkt ‘natuurlijke voeding’ meer in de mode te raken. Maar volgens Wouter is honing daar nooit onderhevig aan geweest: “Honing heeft altijd al het imago van een gezond product. Als je vroeger ziek was moest je van je moeder een lepel honing nemen. En dat is niet voor niets: honing is het zuiverste product wat er bestaat. Het is een basic product waarmee niet wordt gekunsteld.”

Voor de liefhebber
De Traay blijft nog steeds nieuwe producten ontwikkelen. Wouter: “Naast onze diverse bloemenhoning hebben we ook monoflora honingsoorten zoals acaciahoning, linde, sinaasappel, tijm en heidehoning. Juist deze bijzondere soorten zijn vaak moeilijk in te kopen in verband met schaarste, maar ik vind het belangrijk dat mensen veel keuze hebben. De verschillende bloemen hebben allemaal een eigen karakter en honingsmaak.”