"Dezelfde rust en eenvoud als toen"

"Dezelfde rust en eenvoud als toen"

Wanneer je aan komt rijden over het smalle landweggetje, zie je meteen dat Samaya een bijzondere plek is. Midden in het akkerlandschap ligt een oase van groen met in het midden een toren. Hier huist Samaya; een voormalig slotklooster waar nog tot 1997 zusters woonden. Tegenwoordig is het een conferentiecentrum waar ruimte is voor workshops, trainingen en retraites.

Geborgen tussen het groen

De entree van het gebouw bestaat uit een meterslange oprijlaan met links en rechts een dikke haag. Aan het einde verschijnt Samaya. Mieke  Tollenaar, directeur vertelt hierover: “Vroeger zorgde de bomen en de haag om het klooster ervoor dat het gebouw verscholen lag in het groen. Vanaf de weg kon je het niet zien. Tegenwoordig geeft de haag een gevoel van geborgenheid als je hier binnen bent.” Wanneer je door de grote houten voordeur naar binnen stapt verwacht je misschien een bedompte ruimte met donkere bakstenen. Maar in tegenstelling tot veel kloosters is Samaya wit en licht. “Dat is het ook altijd al geweest.” vertelt Mieke: “Het klooster is op verzoek van de zuster licht en ruim gebouwd. De lange gangen hebben grote boogramen, met veelal uitzicht op de tuin.”

Vernieuwing met respect voor het oude

Natuurlijk is er van alles veranderd sinds de zuster het klooster hebben verlaten. Maar wel op een manier die past bij het gebouw, de sfeer en de omgeving. Mieke: “Het wit hebben gehouden, hier hebben we alleen een paar kleuren aan toegevoegd die  het lichte extra benadrukken. De oude cellen van de zusters zijn allemaal voorzien van eigen douche en toilet, maar hebben nog wel dezelfde eenvoud. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om te werken met duurzame materialen voor de inrichting. Een deel van de oude meubels hebben we nog steeds in gebruik. Het meubilair dat door zuster Theofoor is ontworpen was zo mooi dat we het, naast onze modernere inrichting,  nog steeds in gebruik hebben.”

Engelse landschapstuin

Het terrein van Samaya bestaat uit een gebied van 4 hectare grond. Hier is een prachtige Engelse tuin aangelegd. Mieke: “Ooit was dit een kale akker. Een van de zusters heeft destijds de tuin ontworpen. Dat is ontzettend knap, want je moet niet denken over hoe het er nu uitziet, maar hoe het zich in de loop der jaren ontwikkelt. Die manier van inrichten proberen wij voort te zetten. Bij het bepalen van de afstand tussen twee bomen moet je bedenken hoe groot die boom over 50 jaar is en wat voor soort sfeer dat dan schept. Veel trainers die hier komen maken ook gebruik van de verschillende sferen in de tuin. Overal vind bijzondere plekjes: soms heel open, dan weer beschut door bomen.”

 

 

Verrukkelijke bourgondische keuken

In de tuin ligt nog een oude fruitboomgaard. Dit is niet alleen een prachtig gezicht, maar het levert ook nog wat op. Van het fruit dat hier vandaan komt, wordt sap gemaakt. Daarnaast is er een uitgebreide kruidentuin die wordt gebruikt voor eigen keuken. Mieke: “Onze  koks maken zo veel mogelijk gebruik van biologische ingrediënten en producten uit de streek. Wij serveren bovendien uitsluitend vegetarische gerechten. Toen we net begonnen moesten mensen daar aan wennen en sommigen gasten vroegen zelfs of we niet toch een biefstukje klaar konden maken. Het is dan lastig om nee te zeggen, zeker als je net open bent. Maar inmiddels staan we overal bekend om onze overheerlijke vegetarische maaltijden. Er werd zelfs zo vaak om onze recepten gevraagd, dat we een eigen receptenboekje hebben uitgegeven. Zo zijn we, door bij onszelf te blijven en bij wat wij belangrijk vinden, uitgegroeid tot een plek waar mensen graag terugkomen.”