“De oogst zit bij ons nog dezelfde dag in een zakje”

De Klispoel, Ubbergen

Wanneer je naar de Klispoel rijdt, kom je door een heuvelachtig landschap met links en rechts prachtige landhuizen verscholen in het groen. De ligging is niet het enige bijzondere aan dit bedrijf: de Klispoel is de enige waterkerskwekerij van Nederland.

Zuiver bronwater

De Klispoel is in 1970 opgericht en zit sinds 1983 in Ubbergen. Cindy heeft samen met haar man het familiebedrijf onlangs overgenomen: “Destijds heeft mijn vader voor deze plek gekozen vanwege het schone bronwater dat hier uit de stuwwal stroomt. Dit water gebruiken we om de waterkers in te kweken.” Waterkers is een bijzondere teelt. Het groeit in langgerekte bassins waar een laagje water in staat. Het bronwater stroomt hier heel langzaam doorheen. Cindy: “Het plantje houdt zich alleen maar vast aan het zand. Het groeit van de voedingstoffen in het water.”

Allround bedrijf

Naast de waterkers kweekt de Klispoel ook jonge sla. Cindy: “De wortelrestjes van de waterkers zijn zeer geschikt voor bemesting. Voorheen gingen deze restjes naar moestuinen en boeren in de buurt, maar nu kunnen we ze voor onze sla gebruiken.” Maar de Klispoel houdt zich niet alleen bezig met telen, het bedrijf vermeerdert ook haar eigen waterkerszaad, en heeft haar eigen verpakkingslijn. Cindy: “De geoogste groente zitten nog dezelfde dag in consumentenzakjes en zijn dus super vers. Bovendien geeft zo’n allround bedrijf ons de mogelijkheid om het personeel afwisselend werk te bieden. En dan werkt goed, de meeste mensen werken hier al jaren.”

Van alle markten thuis

Naast de consumentenzakjes gaat een groot deel van de oogst ook naar de horeca. Dit hoeft niet in zakjes, maar gewoon in een bosje met een touwtje eromheen. “In de keukens van restaurants maken ze gebruik van het hele plantje,” vertelt Cindy. “Consumenten willen niet de harde steeltjes, dus voor hen maken we zakken die je zo kan leegschudden boven een slaschaal. Koks gebruiken deze steeltjes juist voor wat extra pit in sauzen en soepen.”

 

 

Relatie met de omgeving

Ondanks dat de Klispoel voornamelijk aan groothandel levert, vindt Cindy een goede relatie met de directe omgeving erg belangrijk. “De sloten hebben natuurlijke waterranden en daarnaast hebben we rond het land hagen aangelegd met meidoorns, vlierbesstruiken, wilgen en ander gewas. Hier kunnen vogels en andere dieren eten vinden.” vertelt ze, “Daarnaast komen hier af en toe ook klassen van scholen uit de buurt voor een rondleiding over het bedrijf. Dan organiseer ik vaak een quiz met prijzen. De kinderen vinden dat fantastisch en leren er veel van. Zo kun je ook wat doen voor je directe omgeving.”