“De omschakeling naar bio had invloed op de hele bedrijfscultuur”

Overesch, Raalte

Aan een slingerend landweggetje net buiten het Overijsselse Raalte, ligt de boerderij van de familie Overesch. Een gemengd bedrijf met zowel akkerbouw als veeteelt. Jaren geleden hebben zij al de keus gemaakt om over te stappen naar biologisch.

Overesch is nog steeds blij met deze keuze: “We hadden genoeg van gangbaar. In 1994 zijn we omgeschakeld met onze akkerbouw, een paar jaar later, in 2002, ook met de varkens.” Deze omschakeling had niet alleen invloed op onze manier van werken, maar op de hele bedrijfscultuur. “Voorheen hadden we een heel gesloten bedrijf. Er kwamen hier nooit bezoekers. Nu houden we open dagen, zijn er wandelroutes en er is nu zelfs een skybox-ontvangstruimte met uitzicht op de varkensstallen. In deze ontvangstruimte hebben we ook een tentoonstelling ingericht waarbij bezoekers de verschillen tussen gangbare en biologische landbouw kunnen zien.”

Duurzaam bodembeheer
Wanneer je je akkerland gaat omschakelen van gangbaar naar biologisch, dan heeft de bodem daar tijd voor nodig. Overesch: “Bij biologische landbouw is de bodemkwaliteit van groot belang. Als de bodem gezond is en er veel bodemleven in zit, dan zie je dat zij uit zichzelf meer kan. Ons grasland is bijvoorbeeld eerder groen dan gangbaar grasland in de buurt. Die velden beginnen pas te groeien nadat er kunstmest is opgebracht. Daarnaast is het heel belangrijk dat de bodem niet te vast wordt gedrukt. Als wij met een machine over het land moeten doen we hem maar half vol zodat hij minder zwaar is. Dan moet je weliswaar twee keer rijden, maar het is beter voor de bodem.” 

De kringloop
Het bedrijf heeft bijna een gesloten kringloop, Overesch: “Dit betekent dat het voer voor de dieren voor een groot deel van ons eigen land komt en we hun mest weer gebruiken voor op onze akkers. Helaas moeten we een deel nog wel aankopen omdat we te weinig land hebben om alles zelf te kunnen verbouwen. Het zou het beste zijn als alle mest toe gaat naar de plek waar het voer vandaan komt. Zo blijft het in balans. Naast de granen van ons eigen land krijgen de varkens ook allerlei restproducten zoals de pulp die overblijft bij het maken van biologische sojaburgers.”

Nieuwe winkel
Momenteel werkt de familie hard aan het realiseren van hun nieuwe winkelpand. Overesch: “De winkel die we nu hebben is heel erg klein, hoewel ons assortiment wel heel uitgebreid is. Er liggen gewoon heel veel producten in de opslag omdat die niet in op de planken passen. Vaste klanten weten dat, maar nieuwe klanten kunnen er door worden afgeschrikt. Vandaar het nieuwe winkelpand. Hier gaan we natuurlijk ons eigen vlees en eigen groentes verkopen. Maar er komen ook lokale producten van biologische collega’s uit de buurt in het assortiment.” De nieuwe winkel wordt naast de skyboxen gebouwd.” Overesch: “Zo kunnen de bezoekers van de winkel makkelijk even bij de varkens kijken en zien wat biologisch inhoudt. Op die manier maken we het transparant.”