"Bij mij staat eerlijkheid altijd voorop"

Kaasboerderij Noorderlicht, Noordeloos

Bij de koffie schenkt kaasmaakster Maria Inckmann van Gaalen altijd opgeklopte melk van eigen koeien. Iets waarvan ze vindt dat elke boer met koeien dat zou moeten doen. “Dan heb je zulke lekkere melk in huis en dan serveer je melkpoeder bij de koffie... onbegrijpelijk!”.

Zelf houden Kees en Maria Blaarkop koeien (witte kop met zwartomrande ogen). Een oud ras dat oorspronkelijk uit Groningen en de Oude Rijnstreek komt. “Deze koeien geven melk van echte A-kwaliteit. Andere rassen zijn vaak helemaal doorgefokt waardoor voedingsstoffen verloren gaan. De melk van onze koeien is daarom ook gezonder en extra geschikt om kaas van te maken.”

Grote veranderingen

Maria en Kees zaten met hun kaasboerderij niet altijd in Noordeloos. “Dit wordt het zevende jaar op deze plek. Hiervoor hadden we een hele mooie historische boerderij van bijna vier eeuwen oud. Deze moesten we helaas verlaten voor de bouw van een brug. Viavia kwamen we uiteindelijk in Noordeloos terecht. De grond hebben we overgenomen van twee andere boeren. De een wilde met pensioen en de ander is nog steeds voor ons de loonwerker” vertelt Maria.

Nieuwe boerderij

De boerderij is nieuw gebouwd. Dat was een heel proces. “We wilden niet een boerderij in oude stijl namaken, maar juist een mooi modern gebouw dat past in het landschap.” Het gebouw is duurzaam gebouwd: de bouwmaterialen zijn milieuvriendelijk en komen zo veel mogelijk van dichtbij. De boerderij is onder andere voorzien van een ontvangstruimte. In deze ruimte zitten allerlei spannende doorkijkjes. Zo kunnen bezoekers van bovenaf de kaasmakerij in kijken. Aan de andere kant van de ontvangstruimte zie je door een groot raam de koeien in hun stal.

Eerlijkheid voorop

Deze transparantie zit niet alleen in het gebouw, maar de hele bedrijfsvoering. Maria: “Bij mij staat eerlijkheid altijd voorop. Als hier gasten komen vertel ik ook gewoon wat er niet goed gaat. Het kan tenslotte altijd beter. Ik vindt het belangrijk dat mensen weten wat we doen. Daarom blijven we bijvoorbeeld ook het EKO-merk gebruiken. Consumenten kennen het het logo en weten waar het voor staat.

Gezond verstand

Ook organiseert Maria allerlei rondleidingen, lezingen en workshops. Zo is er elke derde dinsdag van de maand een zogenaamd ‘Gezond verstand avond’ op de boerderij. Tijdens deze avonden worden allerlei onderwerpen behandeld die te maken hebben met gezondheid in de ruimste zin van het woord. Maria: “Laatst was er nog een dame die werkzaam was geweest in een groot cosmeticabedrijf die vertelde over wat er eigenlijk allemaal in make-up zit. Erg interessant en zeer waardevol.” Maria vertelt verder: “Ik vind het belangrijk om mensen te voorzien van goede informatie, maar ze moeten dan zelf daar verder over nadenken wat ze met die informatie willen. Daarom heet het ook ‘gezond verstand’.”

Ambassadeur

Maria is een echte ambassadeur van biologisch. Ze heeft niet alleen haar eigen Kees geinspireerd om biologisch (-dynamisch) te worden. Ook verschillende boeren uit de omgeving zijn door Maria aangezet om om te schakelen. “Ik voelde diep van binnen altijd al dat het belangrijk voor mij is om gezonde producten te maken. Er komen hier ook allerlei buurkinderen over de vloer die meewerken op de boerderij. We hopen ze op die manier ook echt iets mee te geven voor later.”