“Alles in de natuur is een grote kringloop”

Bio-Ron, Doornspijk

Net buiten het dorpje Doornspijk staat de prachtige authentieke boerderij van Ron en Sylvia. Omgeven door een weids uitzicht houden zij zich onder meer bezig met diervoeding.

“Het begon allemaal toen ik opzoek was naar goed voer voor mijn eigen paarden.” vertelt Ron. “Ik ging alle verpakkingen lezen om erachter te komen wat erin zat. Daardoor heb ik mijn paarden zelfs een  tijdje kippenvoer gegeven omdat daar betere ingrediënten in zaten in dan in het beschikbare paardenvoer.”

Taartenfabriek
Met zijn achtergrond als dieetkok is Ron vervolgens gaan onderzoeken wat zijn paarden nu eigenlijk écht nodig hadden. “Ik ben gaan kijken naar wat paarden in de natuur eten, en dat is niet alleen gras! Ze eten bijvoorbeeld ook schors en takken en zelfs allerlei kruiden. Paarden zijn van oudsher gewend om in een sobere omgeving te overleven. Voor hen is een weiland met vers gras een soort grote taartenfabriek. Ze vinden het heel erg lekker, maar uiteindelijk krijgen ze allemaal kwaaltjes omdat ze veel te veel verkeerde voedingsstoffen binnen krijgen.”

Natuurlijk gedrag
Ron en Sylvia hebben hun eigen wei ingericht volgens het zogenaamde 'Paddock Paradise' systeem. Hierbij is de wei gedeeltelijk afgezet, zodat er een omlooppad ontstaat. Deze bestaat slechts uit zand met om de paar meter een hoopje ruwvoer. Door de natuurlijk hiërarchie onder de dieren blijven de paarden zich verplaatsen van hoopje voer, naar hoopje voer. Iets wat ze in de natuur ook doen. Hierdoor zijn de hoeven en algehele gezondheid van deze paarden beter ten opzichte van paarden die de hele dag stil staan in een wei vol vers gras. Bovendien krijgen de grassen, bloemen en kruiden in de afgezette wei ondertussen de kans om volledig tot bloei te komen voordat de paarden erbij mogen. Deze volwassen planten zijn veel beter qua voedingswaarde en bovendien zorgt dit management er ook voor dat de bodem de tijd krijgt om zich weer te herstellen.

De hoogste kwaliteit
Ron levert naast paardenvoer ook diervoeding voor onder andere varkens, geiten en knaagdieren.  Hij stelt alles zelf samen: “Ik wil altijd een monster van alle partijen die ik opkoop, zo weet ik zeker dat ik de hoogste kwaliteit heb. Ook stel ik een zomer- en wintervariant samen. In de zomer groeien er andere planten en kruiden dan in de winter. Door die ingrediënten te verwerken in het voer, krijgen de dieren de voedingstoffen binnen die ze nodig hebben in dat seizoen.”

De hele kringloop
Op dit moment komt het ruwvoer van Ron veelal uit Duitsland. Ron: “Doordat het onherbergzaam is in dat gebied, rijden er geen grote trekkers. Er wordt heel extensief geboerd en de bodem is van goede kwaliteit.” Deze bodemgezondheid is erg belangrijk volgens Ron: “Alles in de natuur is een grote kringloop: wat er in de bodem gebeurt, heeft invloed op het plantje dat daar groeit en als een paard dat plantje eet, heeft dat dus invloed op zijn gezondheid. Wij helpen mensen daarom ook met persoonlijk weideadvies. Dan kijken we hoe we de bodem kunnen verbeteren met bijvoorbeeld de inzet van lava en Keltisch zeezout, producten die veel mineralen bevatten. Want als de bodem gezond is, zie je dat meteen terug in de voedingsstoffen in het gras. Zo houd je je dieren gezond en vitaal.”