“Alle smaken zijn puur natuur”

De gouden engel, Koedijk

In het Noord-Hollandse dorpje Koedijk staat De Gouden Engel. Deze stellingmolen is een paar jaar geleden nieuw gebouwd. Vroeger had er ook al een molen in het dorp gestaan, maar deze werd in 1930 gesloopt omdat het proces van het malen en mengen van veevoer inmiddels was verplaatst naar een maalderij.

Toen in 2008 de bouw De Gouden Engel van start ging, werkte Vincent Kraan als vrijwilliger bij de molen in zijn toenmalige woonplaats Wijk bij Duurstede. Toen hij hoorde over De Gouden Engel, besloten hij en zijn vrouw Karlijn al gauw dat ze hier hun eigen bedrijf wilden beginnen. 

Biologisch vanaf het begin

Sinds 2009 is De Gouden Engel in gebruik als maalderij, molenwinkel en koffieschenkerij. Allemaal biologisch. Overdag kun je in de gezellige koffieschenkerij terecht voor zelfgemaakte soep, tosti’s, pannenkoeken en sinds korte tijd bakt dochter Judith heerlijke taarten. Meteen vanaf het begin kozen Vincent en Karlijn er voor om enkel biologische producten te maken. Vincent: “Dit kwam vooral door Karlijn. Zij is altijd al heel bewust met voeding bezig. Zo maakt Karlijn al vanaf jonge leeftijd biologische maaltijden voor allerlei gelegenheden. En ze runde hiervoor haar eigen bedrijf Daily Dinners waarbij ze op bestelling vriesverse maaltijden bereidde.”

Eerlijke en smaakvolle producten

De kwaliteit van hun producten staat voorop bij De Gouden Engel, Vincent: “Als wij een koekjesmix produceren, dan zit daar echte vanille en amandel in. Alle smaken zijn puur natuur. Daardoor zijn onze mixen vaak wel iets duurder en soms verkoopt het daardoor niet goed genoeg. Maar als een product niet verkoopt, dan zullen we er voor kiezen om iets nieuws te verzinnen. We zullen nooit bezuinigen op kwaliteit.” Karlijn: “We besteden daarom ook veel aandacht aan het contact met de klanten, het helpt als je vertelt waarom een product zo’n prijs heeft en waarom je zelf er enthousiast over bent”. Deze passie voor biologische producten heeft er toe geleidt dat De Gouden Engel maar liefst 3 EKO-licenties heeft: voor hun producten, de winkel en Horeca.

Duurzaam

Doordat Vincent en Karlijn al in zo’n vroeg stadium betrokken waren bij De Gouden Engel konden zij meedenken over de inrichting. Vincent: “We kozen voor meubels van de kringloop. Zo krijgen deze een tweede of zelfs derde leven. Dat is ook een vorm van duurzaamheid.” Daarnaast gooien Vincent en Karlijn zo mijn mogelijk weg: “Alles wat in de winkel over de datum dreigt te gaan, gebruiken we in onze koffieschenkerij. Zo gaat bijna niets verloren.”

 

Zonder pakjes of zakjes

Sowieso wordt in de lunchroom altijd gekookt met de producten die ook in de winkel verkocht worden: “Je leert een product pas echt kennen door er zelf mee aan de slag te gaan,” vertelt Vincent, “Dus wanneer wij zelf overtuigd zijn van de kwaliteit en smaak, raakt de klant ook overtuigd.” Karlijn geeft sinds kort ook workshops: Koken zonder zakjes of pakjes. Deze zijn een groot succes. Vincent: “Je zou zeggen dat iedereen wel weet hoe ze moeten koken zonder pakjes. Maar het blijkt toch dat veel mensen het heel inspirerend vinden en door deze workshop op allerlei nieuwe ideeën komen.”

Eten wat de pot schaft

Ook bijzonder in de Molenschuur zijn de vrijdagavonden met Eten wat de pot schaft, Karlijn: “Hiervoor  bedenk ik elke keer een nieuwe reeks gerechten die samen het buffet vormen. Bij het koken gaat het om de producten zelf en om de bereidingswijze. Als biologisch kok heb je het eigenlijk makkelijk, je moet het vooral niet verprutsen door er te veel technieken op los te laten. En elk buffet begin ik met vertellen wat ik heb gemaakt, welke producten ik heb gebruikt, wat er te proeven is en wat mijn inspiratie was. Alle gerechten zijn op de dag zelf bereidt, met veel groenten en voor het grootste deel vegetarisch. Regelmatig hoor ik dat mensen verrast zijn door de goede en volle smaken en meer begrip hebben voor de meerwaarde van het biologische.”  Daar doen we het voor!