"Alle activiteiten zijn op de zorgfunctie afgestemd"

De eilandstal, Broek in Waterland

Vlak boven Amsterdam ligt het oudhollandse dorpje Broek in Waterland. Een voormalig schippersdorp met deftige huizen in allerlei pasteltinten. Vlak buiten dit dorpje ligt De Eilandstal. Op deze veelzijdige zorgboerderij bieden Piet en Linda Ebbelaar dagbesteding aan (ex-)verslaafden en psychiatrische patiënten.

Carrière switch

Piet komt uit een agrarische familie, maar is niet altijd boer geweest. “Ik heb 28 jaar op de stadsbus in Amsterdam gereden.” vertelt hij. “Toen mijn vader overleed, heb ik de boerderij er een paar jaar naast gedaan. In die tijd werkte ik overdag op de boerderij en reed ik ’s avonds en ‘s nachts op de bus. Destijds kreeg ik mijn eerste zorgvragers op het bedrijf. Uiteindelijk werd de combinatie  toch te veel en ben ik gestopt als buschauffeur. Het zorggedeelte beviel mij zo goed, dat ik dat meteen heb uitgebreid.”

Veelzijdige dagbesteding

De groep zorgvragers bestaat inmiddels uit zo’n 40 mensen. Alle activiteiten op de boerderij zijn op de zorgfunctie afgestemd. Piet: “Er komen zo’n 15 jongens per dag. Mijn vader had een melkveebedrijf, maar ik heb nu vleeskoeien, legkippen, schapen en akkerbouw. Ook staan er een aantal ijslandpaardjes in de kost en er moet tussen de middag gekookt worden voor iedereen. Op deze manier is er voor ieder wat wils: als iemand bang is voor koeien of paarden, kan hij lekker in de tuin aan het werk.”

 

Persoonlijke aandacht

Piet geeft veel persoonlijke aandacht aan alle mensen op de boerderij, Piet: “Iedereen werkt hier op zijn eigen tempo. Als iemand de hele dag nodig heeft om de kippen te voeren is dat prima. Als ze aan het einde van de dag maar genoeg gegeten hebben. Het hoeft allemaal niet super productief te zijn. Voor mij is het het belangrijkste dat het goed gaat met de jongens.”

Veranderingen

Dit wordt wel steeds lastiger. Sinds de WMO bij de gemeente ligt, wordt er flink gekort. Piet: “Voorheen kwamen sommige jongens de hele week bij mij. Dan had ik vrij snel door als er iets aan de hand was. Zo kon ik 80% van de problemen gelijk voor ze oplossen. Al was het maar dat ik even mee naar huis reed om een telefoon aan te sluiten. Nu zijn ze minder vaak hier. Dat is jammer want juist door intensief contact, heb je meteen in de gaten als er iets is. Zo kun je ze helpen om uit (meer) ellende te blijven.”

Social Return

Maar op De Eilandstal helpen ze niet alleen hun eigen mensen. Piet: “We telen hier onder andere: sperziebonen, tuinbonen, aardbeien, spruitjes, tomaten,  paprika en komkommer. Een groot deel van deze groentes zijn voor de voedselbank. Dat doen we als een social return voor het zorgbudget dat we krijgen. Zo hebben we ook 75 kippen waarvan alle eieren naar de voedselbank gaan. De rest van de groentes en eieren verkopen we in onze eigen boerderijwinkel of eten we hier met z’n allen op.”

Nog lang niet klaar!

Piet heeft ontzettend veel plezier in wat hij doet: “Ik hoop dat ik dit nog jaren op deze manier kan blijven doen. Het is leuk werk en ik houd van de natuur. Bovendien komen er een hoop vrolijke mensen op het erf. Sommige zorgvragers werken hier al meer dan 10 jaar en hebben het nog steeds naar hun zin, net als ik!”