De Geitenboerderij van Jan en Aafke in Oude Tonge (Goeree-Overflakkee) draagt het EKO-keurmerk. Hun extra stappen in duurzaamheid zetten zij door zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn qua diervoeding en energie. Wat betreft dierenwelzijn streven ze naar zoveel mogelijk weidegang.
De Geitenboerderij bestaat uit 55 hectare grond. Hierdoor kunnen de geiten vaak en veel buiten lopen, waar ze vers gras grazen. Ook in de stal maken Jan en Aafke het aangenaam voor de geiten met onder andere ronddraaiende borstels. Jan: “Er staan 24 uur per dag geiten tegen die borstels aan te schuren. Ze vinden het een lekker gevoel en het is bovendien goed voor hun vacht.” Jan en Aafke willen het milieu zo min mogelijk te belasten. Jan: “Soja moet van ver komen. Dat willen wij dus liever niet gebruiken.” Als alternatief teelt Jan het eiwitrijke gewas esparcette, dat net als klaver en peulvruchten behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. Bovendien staan vlinderbloemigen erom bekend dat ze goed zijn voor de bodem. “De esparcette dient als voer voor de geiten,” legt Jan uit. “Het bijzondere is dat er erg veel tannines in esparcette zit, net als in thee en wijn. Tannines hebben een gunstig effect hebben op de vertering en helpen tegen maag-darmwormen. Kortom, een gewas met veel pluspunten.”
Zonnepanelen
Qua energie is De Geitenboerderij min of meer zelfvoorzienend. “Het melken en de verlichting van de stal kost heel veel stroom,” aldus Jan. “Dus we hebben maar liefst 200 zonnepanelen op het dak liggen. Ook koelen we de melk met een zogenaamde voorkoeler. Dan stroomt de warme, vers gemolken melk langs metalen platen waar aan de andere kant koud water stroomt. Zo koelt het meteen al terug van 37 graden naar 18 graden. Het koelwater hergebruiken we dan weer als drinkwater voor de geiten.”