“Dagbesteding op de boerderij voor kinderen en ouderen.”

't Paradijs Barneveld

’t Paradijs in Barneveld is de biologische boerderij van IJsbrand en Caroline Snoeij. Het bestaat uit een tuinderij, uitgebreide boerderijwinkel, theeschenkerij, varkens, legkippen en runderen voor natuurbeheer. Dit alles in combinatie met ouderen- en kinderenzorg. Daarnaast werken ze samen met de slagersvakschool zodat deze jongeren aan het begin van hun loopbaan kennismaken met de kwaliteit en dierenwelzijn van biologisch vlees. 

Rond koffietijd verzamelen de ouderen zich buiten aan de grote tafel. In het ochtendzonnetje wordt er koffie of thee gedronken en gezellig gepraat met elkaar. Een trommel met koekjes gaat rond. Sommige ouderen zitten met een pan op schoot en zijn ijverig aardappels aan het schillen. IJsbrand: “Deze ouderen komen hier voor dagbesteding. Allemaal hebben ze een vorm van dementie. Doordat ze hier meewerken, kunnen we de thuiszorg en de eventuele partner wat ontlasten. Iedereen kan hier doen wat hij of zij wil: meehelpen in de tuin, verzorging van de boerderijdieren of helpen in de keuken.”

Een plek om te leren
Ook komen er kinderen met een vorm van autisme op de boerderij: in weekendgroepen, woensdagmiddagen, - avonden en op zaterdagen. “Zij helpen ons mee en kunnen daarnaast lekker spelen”, vertelt IJsbrand, “Het is prachtig om te zien hoe kinderen hier helemaal opbloeien door lekker buiten bezig te zijn. Ook het contact met de dieren is voor hen heel waardevol.”

Slagersvakschool
Het vlees van de koeien en varkens wordt geportioneerd op de slagersvakschool. “Zo helpen we elkaar,” aldus IJsbrand. “De slagersvakschool hoeft geen vlees in te kopen en de studenten komen al vroegtijdig in aanraking met biologisch vlees. Soms komen ze ook wel eens kijken op ons bedrijf hoe de dieren leven.” IJsbrand draagt sowieso zijn kennis graag over: “Met Agriterra ben ik in het buitenland geweest om kansarme boeren te leren over hoe wij biologisch kippen houden. Op deze manier wil ik bijdragen aan de wereldwijde ontwikkeling van duurzame landbouw.”

Hij vertelt verder, “Het gaat erom dat je een netwerk om je heen hebt van mensen, zodat je elkaar kunt versterken. De een heeft kennis van zorg, de ander van communicatie, dieren, de tuin of techniek. Door die diversiteit ook aan te bieden binnen je bedrijf, wordt het bovendien interessant voor allerlei soorten mensen. Op die manier creëer je namelijk veel meer perspectief dan enkel op een trekker het gras maaien.”

Internationaal
IJsbrand blijft investeren in nieuwe netwerken en draagt daarnaast ook zijn eigen kennis graag over: “We hebben nog steeds een adviestak en ik geef veel presentaties, ook internationaal. In het buitenland zijn ze nog niet zo bekend met zorgboerderijen. Door ons verhaal te vertellen, hoop ik dat het concept zich steeds verder door Europa verspreidt. Verder ben ik een paar jaar geleden met Agriterra in het buitenland geweest om kansarme boeren te leren over hoe wij hier kippen houden. Ik wil bijdragen aan een duurzame manier van voedselverwerking. En voor mij is dat biologische landbouw in combinatie met een directe verbinding met de samenleving.”

Verhalen

Alle verhalen