“Een deel van onze groenteoogst schenken we aan de voedselbank.”

Biologisch veebedrijf De Klaverhoeve, Oosthuizen

Jan en Annette Vrolijk runnen het biologisch vleesveebedrijf De Klaverhoeve in het Noord-Hollandse Oosthuizen. Samen met zorgcliënten onderhouden ze natuur en landschap en verzorgen ze hun kudde blaarkoppen, een oudhollands koeienras. Ook hebben ze een groentetuin. Een deel van de oogst schenken ze aan de voedselbank.

“Blaarkopkoeien zijn dubbeldoel koeien,” legt Annette uit. “Dat betekent dat ze zowel geschikt zijn voor melk als vlees. Op ons bedrijf is de melk voor de kalfjes. Deze lopen lekker bij hun moeder. De stiertjes blijven ook hier, maar die worden wel gecastreerd. Daarnaast kopen we ook kalveren van andere biologische melkveebedrijven aan, zodat ze niet in het gangbare circuit terechtkomen. We merken dat er steeds meer belangstelling is voor doorleefd vlees. Smaak, dierenwelzijn en herkomst worden steeds belangrijker. De koeien hebben het goed bij ons en mensen waarderen dat.”

Gesloten kringloop

De Klaverhoeve heeft een gesloten kringloop. Jan: “We hebben niks van buitenaf nodig. Onze vleeskoeien hebben genoeg aan ons eigen kruidenrijke grasland. In het begin hebben we nog wel eens klaver gezaaid, maar dat is nu niet meer nodig. Als je de kringloop binnen je bedrijf goed in evenwicht hebt, groeit alles vanzelf. De koeien vinden in het weiland alles wat ze nodig hebben aan voedingsstoffen.”

Toegevoegde waarde

Naast het vee onderhouden Jan en Annette samen met hun zorgcliënten ook een groentetuin. Annette: “Een deel van de oogst gebruiken we zelf, een deel verkopen we op een kar aan de weg en er gaat een deel naar de voedselbank. Op die manier willen we ook iets teruggeven aan de maatschappij, omdat wij geld ontvangen voor de opvang van onze zorgcliënten. Die komen hier drie dagen per week. Aan hen proberen we ook te laten zien wat de meerwaarde van biologisch is.”

Natuurlijke omgeving

Jan en Annette onderhouden de ecologische dijken in hun omgeving. Annette: “Wij maaien de sloot- en rietkanten. Dit maaisel verwerken we tot compost en dat gebruiken we op ons eigen bedrijf.” Onbedoeld maken ze daarmee ook hun omgeving schoner. Annette: “Het is onvoorstelbaar wat er allemaal aan afval uit de bermen komt. Van drankflesjes tot barbecues. Doordat wij het maaisel ophalen, nemen we dit ook mee. Omdat we niet willen dat de koeien dit per ongeluk binnenkrijgen, halen we alle troep er met de hulp van onze cliënten zorgvuldig uit. Zo dragen we met ons bedrijf op meerder manieren bij aan een schone en natuurlijke omgeving.”

 

Toegevoegde waarde

Naast het vee onderhouden Jan en Annette samen met hun zorgcliënten ook een groentetuin. Annette: “Een deel van de oogst gebruiken we zelf, een deel verkopen we op een kar aan de weg en er gaat een deel naar de voedselbank. Op die manier willen we ook iets teruggeven aan de maatschappij, omdat wij geld ontvangen voor de opvang van onze zorgcliënten. Die komen hier drie dagen per week. Aan hen proberen we ook te laten zien wat de meerwaarde van biologisch is.”

Natuurlijke omgeving

Jan en Annette helpen ook om de ecologische dijken in hun omgeving te onderhouden. Annette: “Wij maaien de sloot- en rietkanten. Dit maaisel verwerken we tot compost en dat gebruiken we op ons eigen bedrijf.” Onbedoeld maken ze daarmee ook hun omgeving schoner. Annette: “Het is onvoorstelbaar wat er allemaal aan afval uit de bermen komt. Van drankflesjes tot barbecues. Doordat wij het maaisel ophalen, nemen we dit ook mee. Omdat we niet willen dat de koeien dit per ongeluk binnenkrijgen, halen we alle troep er met de hulp van onze cliënten zorgvuldig uit. Zo dragen we met ons bedrijf op meerder manieren bij aan een schone en natuurlijke omgeving.”

Verhalen

Alle verhalen