Verhalen

‘De spinazie van Tony en Mo’s boontjes’

Wanneer je arriveert bij Ut Rooie Bietje trekken fel gekleurde lijsten tegen de schutting meteen de aandacht. Als je er doorheen kijkt zie je...

Kwaliteit en transparantie staan voorop

In een drukke winkelstraat, midden in het centrum van Tilburg zit slagerij Van Ginhoven. Een echt familiebedrijf opgericht in 1985. 

“Eerst kwaliteit. Daar zijn we groot mee geworden”

Het begon allemaal op de studentenkamer van Wouter Vuijk, zo’n 45 jaar geleden. Naast zijn studie vond Wouter gezond eten erg belangrijk.

“Weggooien is een vies woord”

Wanneer je een bewuste keuze maakt om zelf biologisch te eten, waarom dan niet voor je huisdier? Met dit idee is in 1992 Yarrah opgericht.

“Er is altijd wel wat te doen in de tuin”

In het Utrechtse dorpje Maartensdijk ligt de prachtige kruidentuin van Agnes Looman. Hiermee is haar grote wens uitgekomen.

“Een authentiek product en een unieke locatie"

Als je op het erf komt van kaasboerderij Biokaas Kinderdijk, waan je je voor eventjes toerist in eigen land. Weilanden, molens, koeien.

“Alles in de natuur is een grote kringloop”

Net buiten het dorpje Doornspijk staat de prachtige authentieke boerderij van Ron en Sylvia. Hier houden zij zich bezig met diervoeding.

“Het gaat ook om de hele wereld achter het vlees”

Ik ben deze slagerij in 1989 samen met mijn man begonnen. Hij kwam uit een slagersfamilie en mijn schoonvader riep vanaf het begin...

‘Smaak en dierenwelzijn worden belangrijker’

Jan en Annette Vrolijk runnen samen biologisch veebedrijf De Klaverhoeve. Sinds een paar jaar zijn zij van melk overgeschakeld naar vlees.

“Het was tijd om ons eigen advies op te volgen”

Aan het einde van een mooi, lang bospad ligt biologische boerderij ’t Paradijs. Door de rustige ligging lijkt het bedrijf wat afgezonderd, maar..

“Udea hecht veel waarde aan een goede relatie”

Van onze boeren krijgen we regelmatig te horen dat ze erg tevreden zijn over de samenwerking. Met sommige van hen werken we al 30 jaar samen.

“Zomers is het hier net de Kalverstraat”

In het dorpje Udenhout ligt pluktuin Sprankenhof. Op deze plek kunnen mensen hun boodschappenlijstje oogsten. Verser kan niet!

“Alle smaken zijn puur natuur”

Toen Vincent Kraan hoorde over De Gouden Engel, besloten hij en zijn vrouw Karlijn al gauw dat ze hier hun eigen bedrijf wilden beginnen.

“Ik werk nu veel puurder dan voorheen”

In het idyllische dorpje Amerongen zit huiskamerrestaurant De Hooge Heerlijckheid. Vijf avonden per week wordt hier heerlijk gekookt.

“Wij laten zien dat het anders kan!”

Door hun manier van werken, weet De Groene Weg altijd waar een stuk varkensvlees precies vandaan komt en wat er in zit.

“De oogst zit bij ons nog dezelfde dag in een zakje”

De Klispoel is in 1970 opgericht en zit sinds 1983 in Ubbergen. Cindy heeft samen met haar man het familiebedrijf onlangs overgenomen.

“Slechts 3 kliko’s restafval in twee weken”

Langs rivier de Vecht in het dorpje Breukelen ligt de fruitboomgaard en sap-perserij van de familie Schulp.

“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”

Bij BSO Struin in Nijmegen geen klinisch schone speelkamers, maar vieze kleren en zakken vol gevonden ‘schatten’.

"Dezelfde rust en eenvoud als toen"

Wanneer je aan komt rijden over het smalle landweggetje, zie je meteen dat Samaya een bijzondere plek is.

“Evenwicht tussen vraag en aanbod is belangrijk”

Het is belangrijk om een landbouwmethode te creëren die duurzaam en eeuwig durend is, zodat je de mensen altijd kan blijven voeden.

"De ambachtelijkheid van DO-IT"

DO-IT bestaat al meer dan 25 jaar. In al die jaren hebben ze goede relaties opgebouwd met hun leveranciers.

"Verduurzamen is nooit klaar"

Vanuit een industrieterrein in Waddinxveen maakt EOSTA door middel van informatieve campagnes en samenwerkingen de wereld een beetje mooier.

"Alle activiteiten zijn op de zorgfunctie afgestemd"

Op deze veelzijdige zorgboerderij bieden Piet en Linda Ebbelaar dagbesteding aan (ex-)verslaafden en psychiatrische patiënten.

EKO-vlees om vrolijk van te worden

Jan en Annette Vrolijk runnen samen biologisch veebedrijf De Klaverhoeve in het Noord-Hollandse Oosthuizen.

"Je moet kijken naar wat er al is"

Op Boerderij Wennekers kun je ook terecht voor boerengolf, kano’s , boerenzeskamp, klompen schilderen en een gezellige high tea.

"Wij doen het bio of we doen het niet"

Vlakbij het Brabantse dorpje Boxtel staat biologische boerderij De Schoffel van Kees en Marina van Esch.

"Bij mij staat eerlijkheid altijd voorop"

Maria is een echte ambassadeur van biologisch. Al verschillende boeren uit de omgeving zijn door haar aangezet om om te schakelen.

“Klanten kunnen zien hoe de koeien erbij lopen”

In de prachtige bosrijke omgeving van Doorn, op het landgoed Moersbergen staat het biologisch vleesveebedrijf van Nico en Nelie van Os.

“Natuurbeheer, daar zijn wij bijzonder in!”

Kaasboerderij De Vierhuizen in Zoeterwoude is een klein familiebedrijf. Hier werken Theo en Lidia samen met hun zoon Freek en zijn vrouw Nicole.