Eerste festival met Gouden EKO-keurmerk

Festival Welcome To The Future denkt aan de toekomst. Op dit festival is het eten volledig biologisch.

Antiluizenmiddel fipronil in eieren

Omdat antiluizenmiddel fipronil inmiddels ook is aangetroffen bij biologische bedrijven, heeft ketenorganisatie Bionext een lijst samengesteld.

Gys wint Gaia Green Award

Drie EKO-gecertificeerde restaurants stonden dinsdag in de finale van de Gaia Green Awards, de prijs voor het duurzaamste horecabedrijf. 

Campagne: Check het plaatje

In de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kun je elk plaatje dat je tegenkomt op een verpakking checken.

De 11 Topkeurmerken bepleiten afschaffing BTW op duurzame voeding

De elf topkeurmerken* roepen de politiek op om de BTW-verhoging van 6% naar 9% aan te grijpen om de BTW op duurzame voedingsproducten af te schaffen. Deze maatregel past in het rijtje aan klimaatmaatregels van het nieuwe kabinet onder het motto ’de vervuiler betaalt’. En doet recht aan de ‘echte prijs’ van produkten.

Duurzame voeding, herkenbaar aan de elf topkeurmerken, is aan een sterke opmars bezig. Het afgelopen jaar steeg de omzet volgens de Monitor Duurzaam Voedsel 2016 van 3 naar 3,7 miljard Euro. De overheid juicht dit toe. Logisch, want het is maatschappelijk zeer gewenst dat onze voeding dier-, milieu-, klimaat- en mensvriendelijk (sociaal en gezond) wordt geproduceerd. Dat lost tal van problemen op en bespaart kosten. Daarom roepen de elf topkeurmerken*  de politiek op om de BTW-verhoging van 6% naar 9% aan te grijpen om de BTW op duurzame voedingsproducten juist af te schaffen.

True Cost 

Duurzame producten zijn vaak iets duurder, omdat maatschappelijke verbeteringen in de prijs opgenomen zijn. Denk aan een eerlijke prijs voor de boer, weidegang voor koeien, goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productiemethodes. Veel duurzame producten zouden nu al goedkoper zijn dan ‘gewone producten’ als werkelijke kosten voor deze verbeteringen doorberekend zouden worden. Met de aankoop van duurzame producten besparen we dus op kosten voor onder meer ontwikkelingshulp, natuurbescherming, klimaatverandering, dierenwelzijn en gezondheid. De sterke stijging van de duurzame aankopen bewijst dat consumenten hier waarde aan hechten.

BTW-politiek nieuwe kabinet

Nu het nieuwe kabinet heeft besloten om het lage BTW-tarief te verhogen van 6% naar 9% roepen de duurzame topkeurmerken de politiek op om de BTW op duurzame producten helemaal af te schaffen. Dat is de snelste route naar een wereld van duurzame productie, die op termijn de overheidsuitgaven verlaagt op alle maatschappelijke thema’s die met landbouw en voeding samenhangen. 


Esther Luiten, commercieel directeur, Aquaculture Stewardship Council

Marijke de Jong, programmamanager Beter Leven keurmerk, Dierenbescherming

Bavo van den Idsert, directeur Bionext

Bert Ruitenbeek, directeur Demeter

Bas Rüter, voorzitter Stichting EKO-keurmerk

Hans Nieuwenhuis, Program Director Benelux, Marine Stewardship Council

Peter d’Angremond,  directeur Max Havelaar

Gijs Dröge, directeur Milieukeur

Marcel Clemont, directeur Markets Transformation, Rainforest Alliance Europe

Inke van der Sluijs, Technical Manager, Roundtable On Sustainable Palm Oil (RSPO)

Han de Groot, Executive Director, Utz

* = Onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft elf keurmerken als topkeurmerk erkend omdat zij transparant, betrouwbaar en ambitieus zijn. Deze elf keurmerken zijn: ASC en MSC, Beter Leven 2 en 3-sterren, Biologisch EU, Demeter, EKO, Fairtrade, UTZ, Milieukeur en RainForest Alliance.

Eerste schoolcateraar met EKO-Keurmerk

Voor het eerst is het EKO-keurmerk Horeca uitgereikt aan een schoolcateraar: De Goede Snackbar. 

Melkveehouders Eko-Holland sluiten zich aan

Eko-Holland, de coöperatie van 180 biologische melkveehouders, heeft zich aangesloten bij het vernieuwde EKO-keurmerk.

Primeur: drie EKO-keurmerk certificaten voor Heerlijkheid Mariënwaerdt

Vandaag is het driedubbel feest op Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland reikt maar liefst drie EKO-keurmerk certificaten uit. Niet alleen de twee horecalocaties op het landgoed worden EKO-gecertificeerd. Ook de landgoedwinkel ontvangt een EKO-certificaat. Heerlijkheid Mariënwaerdt is een landgoed waar duurzaamheid en biologische productie kernwaarden zijn. Een perfecte match met het EKO-keurmerk, dat staat voor ambitieuze biologische ondernemers die de duurzaamheidslat steeds weer iets hoger leggen. 

Green Gaia Awards aan twee EKO-bedrijven

Vandaag zijn de Gaia Green Awards uitgereikt. Twee van de drie Gaia Green Awards gingen naar EKO-gecertificeerde bedrijven: Court Garden Hotel in Den Haag en restaurant Sjuut in Schinnen.

Eerste editie EKO-week van start

Vandaag start de eerste editie van de EKO-week. De EKO-week vindt plaats van 8 tot 14 oktober en is een initiatief van Stichting EKO.

De behoefte aan duurzaam en eerlijk eten neemt toe. Daarom organiseren duurzame ondernemers een week lang activiteiten in hun winkel, restaurant en op hun erf. Deze EKO-ondernemers staan niet alleen voor biologisch voedsel, maar zetten ook extra stappen op het gebied van biodiversiteit, dierenwelzijn, minder afval, voedselverspilling en sociaal beleid. Komende week wordt het EKO-keurmerk uitgereikt aan de 1000e duurzame ondernemer uit Leiden. De EKO-week vindt plaats van 8 tot 14 oktober en is een initiatief van Stichting EKO.

Behoefte duurzaam en eerlijk eten neemt toe
Volgens Marleen Meijers van Stichting EKO is de aandacht voor duurzaam en eerlijk eten de laatste jaren toegenomen. Consumenten besteden aanzienlijk meer geld aan duurzaam voedsel, zo blijkt uit de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel. Dit komt met name door het verbrede aanbod aan producten. Meijers benadrukt het belang van meer kennis over waar eerlijk eten voor staat, op welke manieren Nederlandse ondernemers een extra stap zetten door te werken aan verduurzaming én waar men duurzaam voedsel kan kopen en consumeren. Meijers: “Daarom starten we de EKO-week. Zo kunnen consumenten die biologisch willen eten en duurzaamheid belangrijk vinden op een leuke en leerzame manier kennis maken met de verhalen van bevlogen EKO-ondernemers en weten zij waar ze hen kunnen vinden. Ga bijvoorbeeld naar een proeverij in een duurzame winkel of boerderij, of laat je verrassen in een EKO-restaurant.”

Aandacht voor duurzame ondernemers
Tijdens de EKO-week bieden duurzame boeren, winkeliers en restaurants consumenten een kijkje in hun keuken. EKO-ondernemers werken met biologisch eten én kiezen voor verdere verduurzaming door elk jaar te werken aan twee thema’s. Zij stellen daar meetbare doelen bij: zoals minder water en meer biodiversiteit of meer dierenwelzijn en minder verpakkingen. Op deze manier worden de producten, diensten en locaties elk jaar duurzamer en eerlijker.

1000e EKO-keurmerk uitgereikt
EKO-ondernemer Sjaak van de Geijn ontvangt deze week het EKO-keurmerk voor zijn theehuis De tuin van de smid in Leiden. Het is de 1000e ondernemer die een keurmerk ontvangt van Stichting EKO. Van de Geijn: “Duurzaamheid zat al in onze genen. Maar sinds we zijn aangesloten bij EKO zijn we nóg kritischer naar de inkoop gaan kijken, met het doel om straks volledig biologisch én duurzaam te ondernemen. De duurzaamheidsthema’s van EKO zijn onderdeel geworden van de bedrijfsvoering en helpen ons daarbij.”

EKO Horeca kookworkshops op de Bio-beurs

Op 23 en 24 januari vindt de Bio-beurs weer plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Ook dit jaar is er een Foodplein waar verschillende workshops gegeven zullen worden voor horecaondernemers die graag meer met biologisch willen doen. André Brouwer van Stichting EKO-keurmerk: "Wij willen met de workshops de foodprofessionals graag meer leren over duurzaamheid."

Er zullen zes themaworkshops zijn, onder andere over veganistisch koken, voedselverspilling en Man in de Pan. Onder andere Gerard Hardeman van Dutch Organic Baking School, Rutger Rodenburg van de Stadsherberg Zwolle en Daniël Saat van Restaurant Spirit zullen een workshop verzorgen.

Lees meer over de kookworkshops op de Bio-beurs