Eerste EKO-döner van Nederland geopend

Op 9 februari starten twee voormalig Syrische bootvluchtelingen het eerste duurzame döner/kiprestaurant van Nederland.

EKO-netwerklunch voor chefs en restaurateurs

25% van de restaurantbezoekers verkiest een restaurant met duurzaamheidskeurmerk boven een gewoon restaurant (bron: Horecava 2017).

Eerste festival met Gouden EKO-keurmerk

Festival Welcome To The Future denkt aan de toekomst. Op dit festival is het eten volledig biologisch.

Tweede vestiging The Barn Food

EKO restaurant The Barn, dat ook een vestiging heeft op de Amsterdamse Zuidas, heeft inmiddels een tweede vestiging in Utrecht.

Gys wint Gaia Green Award

Drie EKO-gecertificeerde restaurants stonden dinsdag in de finale van de Gaia Green Awards, de prijs voor het duurzaamste horecabedrijf. 

100% biologische taarten bij Safa in Zutphen

Safa aan de Spittaalstraat in Zutphen mag voortaan het EKO-keurmerk Horeca Goud100% voeren.

EKO-horecanetwerklunch in Eindhoven

EKO-keurmerk organiseerde een netwerklunch voor horecabedrijven die meer werk willen maken van biologisch op de kaart. 

Leuk item van EKO bedrijf Driekant op RTL7

RTL7 kwam langs bij Driekant in Zutphen. Bekijk het item hier terug.

Primeur: drie EKO-keurmerk certificaten voor Heerlijkheid Mariënwaerdt

Vandaag is het driedubbel feest op Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland reikt maar liefst drie EKO-keurmerk certificaten uit. Niet alleen de twee horecalocaties op het landgoed worden EKO-gecertificeerd. Ook de landgoedwinkel ontvangt een EKO-certificaat. Heerlijkheid Mariënwaerdt is een landgoed waar duurzaamheid en biologische productie kernwaarden zijn. Een perfecte match met het EKO-keurmerk, dat staat voor ambitieuze biologische ondernemers die de duurzaamheidslat steeds weer iets hoger leggen. 

EKO-voordeel op leningen Triodos en Rabobank

EKO-licentiehouders kunnen op basis van hun maatschappelijke doelen en EKO-inspanningen voordeel krijgen op leningen bij Triodos Bank en Rabobank.

Beauforthuis eerste theater met EKO-keurmerk horeca

Gisteravond reikte wethouder Fluitman het EKO-keurmerk uit aan Theater Beauforthuis te Austerlitz/Zeist. Dit gebeurde tijdens een avontuurlijk podium voor ambitieus en gevestigd talent met uiteenlopende roots.

Met het EKO-keurmerk horeca zijn bezoekers van het Beauforthuis ervan verzekerd dat minimaal 80% van de horecaproducten EKO-gecertificeerd zijn. Het Beauforthuis serveert van oudsher biologische producten. Met het EKO-keurmerk laat het theater zien dat het waarde hecht aan eerlijke ingrediënten een duurzame voedselproductie, eerlijke handel en een eerlijke prijs voor de boeren.

Geen plofkip in EKO-horecabedrijf

De EKO-certificering van een horecabedrijf (brons, zilver of goud) is gebaseerd op het percentage biologische inkoop, plus een plan voor continue verduurzaming. Hoewel het voor de meeste EKO-ondernemers vanzelfsprekend is, hebben we voor 2019 voor het eerst aangegeven wat we echt niet bij EKO vinden passen. Deze uitsluitingsgronden zijn: producten uit duidelijk dieronvriendelijke landbouwpraktijken, zoals plofkip of ganzenlever, en ‘rode-lijst’ vis van de Viswijzer (bepaald door seizoen, vangstmethode, vangstgebied).
Verder wordt kweekwild voortaan niet meer aangemerkt als wild, maar als een product uit de gewone veehouderij, waarvoor een dierenwelzijnsniveau van minimaal één ster Beter Leven of gelijkwaardig moet gelden. Echt wild, afkomstig van beheer en dus niet uit een landbouwsysteem, telt niet mee bij de berekeningen van het percentage biologisch en past dus goed bij een EKO-restaurant. Van belang is dan wel dat de herkomst ondubbelzinnig is; daarom bij voorkeur uit eigen land en uit een korte keten.
Vanaf half januari staan de aangepaste documenten op de websites eko-keurmerk.nl en eko-horeca.nl. Bij vragen of voor hulp bij het maken van de juiste keuzen, kunt u altijd contact opnemen met René Heusschen of Andre Brouwer.

De Goede Snackbar redt het niet

EKO-keurmerk steunde van harte een ondernemersinitiatief in Zutphen om de schoolkantine een stuk gezonder te maken. Bij drie vestigingen waren vers gemaakte broodjes en salades en betere frisdrank te koop, zoveel mogelijk bio. Over de noodzaak van een gezondere schoolkantine is geen discussie, maar het is wel balanceren: als het aanbod té ‘verantwoord’ of te duur wordt, zoeken de leerlingen liever een snackbar in de buurt op.

Dat balanceren lukte aardig, maar de verse bereidingen vroegen veel menskracht in relatie tot de omzet. De school wilde daar niet of onvoldoende in bijdragen om het project rendabel te krijgen. Net als bij ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen wordt voeding op scholen gezien als een kostenpost. Een Cola- of een candybarautomaat levert geld op; waarom moet de kantine dan geld kosten?

Daarom is het project stopgezet. Ondertussen tekent de overheid convenanten met allerlei partijen voor gezonder eten op scholen waarin voornamelijk de gevestigde belangen vertegenwoordigd zijn. Wij zoeken voor 2019 samenwerking met scholen die echt iets willen veranderen.

Food Unplugged Festival

Food Unplugged, een festival voor foodprofessionals, heeft het horeca-certificaat EKO-brons ontvangen!

Samen met chef-kok Eric van Veluwen lieten we foodprofessionals het verschil tussen biologisch en niet-biologisch proeven, met veel verrassende reacties. EKO, dat proef je!

Weet wat je eet

Meer kennis voor chef-koks in premium dining-restaurants nodig over de inkoop en het gebruik van biologische producten

Namens Stichting EKO-keurmerk is er een afstudeeronderzoek gedaan naar biologische voedingsproducten binnen restaurants. Vooraf was het onduidelijk waarom de horeca op het gebied van biologische voeding achterloopt ten opzichte van de retail – de vraag vanuit de consument naar biologische voedingsproducten stijgt namelijk ieder jaar.

Stichting EKO-keurmerk wil weten waarom de restaurants in het luxere segment die al voor een gedeelte biologische voedingsproducten inkopen, hier zo weinig gebruik van maken terwijl zij er dus wel geïnteresseerd in lijken. En wat zijn de mogelijkheden en belemmeringen van restauranthouders om meer biologisch te kopen? Hierbij is de volgende adviesvraag opgesteld: “Hoe kan Stichting EKO-keurmerk inhoudelijk invulling geven aan een gedragsbeïnvloedende campagne dat het aantal ‘premium dining’ restaurants dat voor minder dan 20% biologische voedingsproducten inkoopt zal beïnvloeden om voor 20% of meer biologische voedingsproducten in te gaan kopen?”. Er is gebruik gemaakt van literatuurstudie en van acht diepte-interviews bij restauranthouders en chef-koks.

Prijs-kwaliteit en streekproducten zijn belangrijk
Uit de resultaten is gebleken dat de restauranthouders de kwaliteit, prijs en traceerbaarheid het belangrijkst vinden bij de inkoop van voedingsproducten in het algemeen. De prijs van biologische producten is meestal hoger en dat is een drempel als de toepassing dit niet rechtvaardigt. Ook wordt in de praktijk vaker gekozen voor een product uit de streek aangezien de restauranthouders de herkomst en het te vertellen verhaal bij het product belangrijk vinden.

Restauranthouders en chef-koks willen graag meer biologische producten inkopen, maar…
ze ervaren de volgende barrières: de logistieke distributie, consistentie in het aanbod (zowel groenten als vlees) en de kennis van henzelf en van de werknemers over biologisch zijn niet optimaal.

Chef-koks met een visie op biologische producten maken het verschil
Ook is er een belangrijk verschil tussen de groep van meer dan 20% biologisch en de groep van minder dan 20% biologisch. De eerste groep is intrinsieker gemotiveerd en heeft duidelijk meer kennis en ervaring van en met biologische producten dan de eerste groep. Er is bij de meer dan 20% biologische chefs een duidelijk beleid dat zichtbaar is in de praktijk. En zij herkennen ook de wens van de consument voor meer biologische producten.

De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat door verbreding en verdieping van de kennis, waar men ook voor open staat, het belangrijk is om de barrières weg te nemen.

Campagne
Er zijn drie alternatieve oplossingsrichtingen onderzocht en het advies is om een gedragsbeïnvloedende campagne te ontwikkelen met behulp van een serie korte filmpjes op sociale media. Deze serie zal bestaan uit zes afleveringen specifiek gericht op de geïnteresseerde restauranthouders die nu nog voor minder dan 20% biologische voedingsproducten inkopen. In deze serie wordt ingegaan op het verhaal achter biologisch, inspirerende voorbeelden en op oplossingen voor de genoemde barrières (oa. logistieke oplossingen, aanbod biologische streekproducten).

Wanneer het aantal restaurants dat voor 20% of meer biologische voedingsproducten inkoopt stijgt, wordt biologisch voor de gasten toegankelijker gemaakt. Met het EKO-keurmerk Horeca kunnen deze restaurants worden gecertificeerd en kan de consument ook meer buitenshuis betrouwbaar biologisch eten.

 

Chantal Trotsenburg, student Hogeschool Saxion Apeldoorn, hotelmanagement
en René Heusschen (begeleider Stichting EKO-keurmerk)

Heeft u interesse in het gehele rapport of wilt u meer informatie ontvangen? Mail naar: info@eko-keurmerk.nl.

 

Horeca-netwerklunch op 25 november in Eindhoven

Biologisch groeit snel in de horeca. Een beetje (bedrijfs)restaurant kan zich nu onderscheiden. Wilt u ook meer werk maken van bio op de kaart? Kom dan naar de inspirerende netwerklunch op 25 november a.s. in gasterij Wasven in Eindhoven, dat dan ook (voor het eerst) het gecombineerde EKO/Green Key label krijgt uitgereikt. Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Winnaars duurzame Gaia Green Awards bekendgemaakt op Gastvrij Rotterdam

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 24 september de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen zijn in totaal 5 winnaars bekend gemaakt: 3 categorie winnaars van de Gaia Green Awards, de winnaar van de nieuwe Gaia Publieksprijs en de winnaar van de Falco Eleonora Award voor het beste duurzame foodconcept.

De Gaia Green Awards zijn onderscheidingen voor horecabedrijven in Nederland en België die zich aantoonbaar inspannen op het gebied van duurzaam ondernemen. De awards zijn dit jaar gegaan naar:

• Hotels – Blooming (Bergen)
• Restaurants – Veggies on Fire (Den Haag)
• Strandpaviljoens – The Shore (Scheveningen)

De winnaars van deze vierde editie ontvingen een award ontworpen door kunstenaars van hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen. Daarnaast ontvingen de winnaars o.a. een dinercheque voor een diner bij één van de leden van Euro-Toques en diverse tegoedbonnen van leveranciers van duurzame producten. De awards zijn mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Gastvrij Rotterdam, Made Blue Water en Santas Koffie.

Beste F&B concept: Mr & Mrs. Watson (Amsterdam)
Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van duurzame Food & Beverage. De Falco Eleonora Award 2019 is gegaan naar Mr & Mr. Watson.
Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover: ‘Mr & Mrs Watson laat zien dat een duurzame horeca niet alleen goed voor de wereld is, maar ook erg gezond en lekker. Biologisch en vegetarisch is een succesvolle combinatie en dit past Mr & Mrs Watson perfect toe.’

Publieksprijs: De Bottelarij (België)
De Publiekprijs van de Gaia Green Awards is gegaan naar De Bottelarij. Het restaurant is Green Key gecertificeerd en heeft veel medewerkers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast bestaat de menukaart uit een mooie mix van duurzame, vegetarische en lokale producten. Het interieur is volledig gemaakt van hergebruikte materialen. Het restaurant is een voorbeeld qua duurzaamheid voor alle andere Belgische restaurants. Het restaurant scoorde veruit het meeste publiekstemmen, een teken dat hun gasten hun inspanningen rondom verduurzaming weten te waarderen.

Vakjury
De onafhankelijke vakjury bestaat uit een vijftal vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Erik van Dijk (Green Key Nederland) laat weten dat het niveau van de finalisten jaarlijks stijgt. ‘Zowel de finalisten uit Nederland en België waren deze editie van een heel hoog niveau. De finalisten doen duurzaamheid er niet zomaar even bij, maar hebben groen ondernemen in het DNA zitten. Goed om te zien dat zij hier succesvol mee zijn’.

Groene koplopers
De jury van de Gaia Green Awards ziet Veggies on Fire als onderdeel van een nieuwe generatie restaurants waarbij de menukaart volledig vegan én biologisch is. Bij Veggies on Fire doen ze hier nog een schepje bovenop doordat de keuken ook volledig palmolievrij is. Voor hun inspanningen rondom biologische inkoop is het restaurant gecertificeerd met het EKO-keurmerk Horeca.

Bij Hotel Blooming was de jury erg onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage. Duurzaamheid zit in het hart van de stichting, waar de winst wordt besteed aan maatschappelijke initiatieven. Daarnaast scoort de locatie veel punten met de samenwerking met Scorlewald, waarbij medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt producten voor Blooming verbouwen.

Hans van den Broek van het winnende strandpaviljoen The Shore geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de Gaia Green Award. ‘Vegan producten, zonnepanelen, duurzame disposables, een sedum dak, hardcups i.p.v. single-use-plastic, zonneboilers en een volledige biologische menukaart; het is volstrekt normaal bij The Shore’.

Partners Gaia
De uitreiking van de Gaia Green Awards is een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, Green Key België, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure (Group).

Editie 2020
Het groeiende aantal aanmeldingen voor deelname aan de Gaia Green Awards en het grote aantal publiekstemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. Duurzame horecalocaties in Nederland en België hebben vanaf januari 2020 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de vijfde editie van de Gaia Green Awards.

Meer informatie over Gaia Green Awards:
URL: www.gaiagreenawards.nl
Facebook: www.facebook.com/gaiagreenawards
Twitter: @gaiagreenawards

Wasvenboerderij ontvangt eerste gecombineerde EKO-Green Key-label

Horecabedrijven kunnen vanaf nu met één audit het gecombineerde EKO-GreenKey-label verkrijgen. De Wasvenboerderij heeft de primeur. De overhandiging vond plaats tijdens de horecanetwerklunch die gisteren gehouden werd.

Lees meer...

 

Foodplein op Bio-beurs biedt inspiratie voor horeca en catering

Op 22 en 23 januari organiseert Bionext (ketenorganisatie van biologische landbouw en voeding) weer de Bio-beurs; de beurs voor professionals in biologische landbouw en voeding. Een van de onderdelen op deze beurs is het foodplein. Dit foodplein is in feite een grote keuken op de beurs waar diverse experts inspiratie bieden richting ondernemers in de horeca en catering om hun keuken verder te verduurzamen en vaker te kiezen voor biologische ingrediënten op de menukaart.

Het marktaandeel op biologisch in het out-of-home kanaal blijft nog steeds flink achter ten aanzien van het aandeel van biologisch in de supermarkt (1,7% versus 3,4% in 2018). Het gebrek aan kennis rondom biologische voeding, de beperkte beschikbaarheid van biologisch aanbod in het kanaal en de prijs van biologische voeding, lijken de belangrijkste oorzaken voor het achterblijven van het marktaandeel biologisch in het out-of-home kanaal.

Het foodplein is erop gericht om een deel van deze barrières weg te nemen. Door diverse inspiratiesessies van ondernemers uit de duurzame branche, kunnen bezoekers van het foodplein zich laten inspireren. Dit jaar kent het foodplein 3 inspiratiesesssies: Good Food, Good Fish, Good Entrepreneurship. De dag wordt begeleid door Maaike de Reuver van FoodInspiration. Maaike is hoofdredacteur bij FoodInspiration en vertelt dagelijks over ontwikkelingen in de foodbranche.

GOOD FOOD
Eric van Veluwen zal vanuit het thema ‘good food’ ingaan op zijn ervaring. Eric is al jaren een begrip in de biologische culinaire wereld en is een inspirator op het gebied van duurzaam ondernemen. Eric is mede-eigenaar van Antropia; een vergader- en congreslocatie in Driebergen-Rijsenburg.
Eric gaat tijdens zijn inspiratiesessie (waar hij zelf gaat spreken én koken) in op de vegetarische keuken, maar dan wel op duurzame wijze. Dat betekent onder andere dat hij kiest voor zoveel mogelijk seizoensproducten en producten van dichtbij. Dus geen soja uit Zuid-Amerika en zoveel mogelijk verspillingsvrij. Groenten zijn immers bederfelijk, hoe ga je daar als kok efficiënt mee om?

GOOD FISH
Good Fish Foundation is een begrip op het gebied van duurzame vis. De milieuorganisatie stelt zich ten doel om overbevissing en milieuschade door visserij en viskweek tegen te gaan door de ambitie om enkel goede vis in Nederland te hebben. Door het vergroten van de vraag naar duurzame vis wordt het voor visproducenten meer rendabel om mee te gaan met duurzaamheid. De organisatie is uitgever van de VISwijzer en geeft onder andere advies aan consumenten, supermarkten, restaurants en viswinkels welke vis wel of niet duurzaam is. Maar wat is nu duurzame vis en hoe beoordeel je duurzaamheid? In hoeverre kun je dan letten op keurmerken als MSC en ASC of juist het biologische keurmerk? Visstand, vismethode, seizoen en vangstgebied spelen allemaal een rol. In hun inspiratiesessie vertellen Christien Absil en Maud Veraar (beide directeur en oprichters van Good Fish Foundation) van Good Fish Foundation waar je als kok/inkoper op moet letten bij de keuze voor duurzame vis. Tijdens de inspiratiesessie zal een van de ambassadeurs van Good Fish Foundation: 'de chefs voor goede vis' gaan koken met duurzame vis. Deze ‘chefs’ kiezen al jaren voor zoveel mogelijk duurzame vis op hun menukaart.

GOOD ENTREPRENEURSHIP
The Shore is een duurzame surfschool en ontmoetingsplek in Scheveningen en richt zich, naar eigen zeggen op surfers, natuurliefhebbers en mensen die graag eerlijk en bewust willen leven. Het strandpaviljoen heeft niet alleen een duurzame menukaart, maar heeft duurzaamheid volledig doorgevoerd in de gehele bedrijfsvoering. Denk daarbij aan watergebruik, energiegebruik, de afvalstromen, kleding, food miles en een sociaal medewerkersbeleid. Circulair ondernemen, oftewel ondernemerschap met een goed gevoel. Hans van den Broek, een van de initiatiefnemers van The Shore, zal tijdens zijn inspiratiesessie meer vertellen over zijn visie op duurzaam ondernemerschap.
Hij wordt daarbij culinair ondersteund door Gerben Eshuijs van de Stadshoeve uit Zwolle. De Stadshoeve is een echt burgerparticipatieproces en is ontwikkeld, gerealiseerd en geëxploiteerd door betrokken burgers uit de buurt. De bijbehorende bistro bij de Stadshoeve werkt uitsluitend samen met boeren uit de omgeving en de menukaart bestaat voor meer dan 80% uit biologische producten.

De Bio-beurs vindt plaats op 22 en 23 januari in de IJsselhallen in Zwolle. Het programma op het foodplein is op woensdag en donderdag gelijk. Kijk op de site www.bio-beurs.nl om te zien op welke tijdstippen de inspiratiesessies precies plaatsvinden. Ook vind je hier welke standhouders te vinden zijn op de beurs en vind je bovendien meer informatie over het verdiepende workshop programma op de beurs.

Eko-Keurmerk Horeca: Opstart digitale controles op afstand

Door corona hebben wij vanaf maart 2020 het grootste deel van de inspecties in de horeca uitgesteld. Vorige week is besloten om dit samen met een aantal inspecteurs van Green Leisure weer op te starten. Vooralsnog zal dit voor het grootste deel digitaal plaatsvinden. Graag willen we u informeren over dit proces.

De EKO horeca bedrijven die het betreft worden door de inspecteur benaderd en de keuring wordt samen met u ingepland. De deelnemer wordt verzocht om de documenten behorende bij de keuring minimaal 3 dagen voorafgaande aan de keuring aan de keurmeester toe te sturen.

Het betreft de volgende documenten:
• Volledige lijst met leveranciers en SKAL certificaatnummer;
• Meest recente facturen van alle leveranciers over de 6 productgroepen inclusief bijbehorende leverbonnen;
• Pakbonnen waaruit de ingangscontrole blijkt;
• Factuur inkoop vis (indien van toepassing);
• Factuur inkoop vlees (indien van toepassing);
• Volledig ingevulde kwartaalrapportage (indien van toepassing).


Via een beeldverbinding vind het gesprek plaatst en wordt u bijvoorbeeld ook gevraagd om ook een aantal producten te tonen. De eerste 2 pilots hiervoor hebben plaatsgevonden en zijn boven verwachting verlopen. Met name het besparen van reistijd en de efficiënte inspectie worden prettig ervaren.
We zullen na afloop van dit inspectiejaar zorgvuldig evalueren en behouden wat goed is/gaat.
Uiteraard blijven fysieke inspecties op locatie een onderdeel van het EKO horeca certificatie programma, maar waar ruimte is om zaken slimmer en goedkoper aan te pakken, zullen we dit zeker gaan doen. Uiteraard zonder concessies aan de betrouwbaarheid en kwaliteit van de EKO Horeca certificering.

Tips voor Horeca-ondernemers

De horeca start eindelijk weer op. Het ‘nieuwe normaal’ vraagt de nodige creativiteit van horeca-ondernemers. EKO-horecabedrijven hebben in een aantal opzichten de wind mee. Experts verwachten meer nadruk op de lokale voedselketen en ketens waar je volledig zicht op hebt. Met bio zit je dan goed. Merken zouden ook in de horeca wel eens belangrijker kunnen worden omdat consumenten zekerheden willen. Denk daarbij aan formules, maar ook het EKO-keurmerk Horeca is zo’n merk. Voor ons de opdracht om veel meer aan communicatie te doen.


Verder nog een paar tips van marktdeskundigen en trendwatchers voor de horeca:

• Maak je aanbod breder: naast de traditionele gastvrijheid kun je ook bezorgen – zowel maaltijden als pakketten, geef je kookcursussen en lever je aan de (bio)supermarkt of natuurvoedingswinkel.
• Voer meerdere (en kortere) shifts in. Met kortingen kun je sturen.
• Maak je menuaanbod simpeler zodat ook in de keuken de 1,5-meter regels uitvoerbaar blijft.
• Rek je openingsdagen en -tijden op. Voor wie in de stad gevestigd is of bij het station: ga open voor ontbijt.
• Vergeet buffetten, tenzij je mensen hebt die het voor de gast opscheppen.
• Kijk je wat je met drive-thru kunt doen. McDonald’s heeft het uitgevonden maar er kan veel meer.
• Afhaalmaaltijden zijn weer in. Zorg dan wel voor een kleine kaart.
• Doe meer met video. Een mooi thuiskookdiner dat begeleid wordt met een instructiefilmpje is een feest om te maken én een feest om te eten. Ron Blaauw levert er zelfs muziek bij.

Behalve hygiëne en controle wil de gast ook dat zijn voedsel van duurzame herkomst is. Veel horeca-ondernemers kennen hun gasten niet goed genoeg, weten wij uit onderzoek. Als je als horeca-ondernemer, cateraar of instelling juist nu wilt kiezen voor biologisch, helpen wij je graag op weg. Neem contact op met Andre Brouwer, 06-22198089 of ab@eko-keurmerk.nl