Eerste EKO-döner van Nederland geopend

Op 9 februari starten twee voormalig Syrische bootvluchtelingen het eerste duurzame döner/kiprestaurant van Nederland.

EKO-netwerklunch voor chefs en restaurateurs

25% van de restaurantbezoekers verkiest een restaurant met duurzaamheidskeurmerk boven een gewoon restaurant (bron: Horecava 2017).

Eerste festival met Gouden EKO-keurmerk

Festival Welcome To The Future denkt aan de toekomst. Op dit festival is het eten volledig biologisch.

Tweede vestiging The Barn Food

EKO restaurant The Barn, dat ook een vestiging heeft op de Amsterdamse Zuidas, heeft inmiddels een tweede vestiging in Utrecht.

Gys wint Gaia Green Award

Drie EKO-gecertificeerde restaurants stonden dinsdag in de finale van de Gaia Green Awards, de prijs voor het duurzaamste horecabedrijf. 

100% biologische taarten bij Safa in Zutphen

Safa aan de Spittaalstraat in Zutphen mag voortaan het EKO-keurmerk Horeca Goud100% voeren.

EKO-horecanetwerklunch in Eindhoven

EKO-keurmerk organiseerde een netwerklunch voor horecabedrijven die meer werk willen maken van biologisch op de kaart. 

Leuk item van EKO bedrijf Driekant op RTL7

RTL7 kwam langs bij Driekant in Zutphen. Bekijk het item hier terug.

Primeur: drie EKO-keurmerk certificaten voor Heerlijkheid Mariënwaerdt

Vandaag is het driedubbel feest op Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland reikt maar liefst drie EKO-keurmerk certificaten uit. Niet alleen de twee horecalocaties op het landgoed worden EKO-gecertificeerd. Ook de landgoedwinkel ontvangt een EKO-certificaat. Heerlijkheid Mariënwaerdt is een landgoed waar duurzaamheid en biologische productie kernwaarden zijn. Een perfecte match met het EKO-keurmerk, dat staat voor ambitieuze biologische ondernemers die de duurzaamheidslat steeds weer iets hoger leggen. 

EKO-voordeel op leningen Triodos en Rabobank

EKO-licentiehouders kunnen op basis van hun maatschappelijke doelen en EKO-inspanningen voordeel krijgen op leningen bij Triodos Bank en Rabobank.

Beauforthuis eerste theater met EKO-keurmerk horeca

Gisteravond reikte wethouder Fluitman het EKO-keurmerk uit aan Theater Beauforthuis te Austerlitz/Zeist. Dit gebeurde tijdens een avontuurlijk podium voor ambitieus en gevestigd talent met uiteenlopende roots.

Met het EKO-keurmerk horeca zijn bezoekers van het Beauforthuis ervan verzekerd dat minimaal 80% van de horecaproducten EKO-gecertificeerd zijn. Het Beauforthuis serveert van oudsher biologische producten. Met het EKO-keurmerk laat het theater zien dat het waarde hecht aan eerlijke ingrediënten een duurzame voedselproductie, eerlijke handel en een eerlijke prijs voor de boeren.

Geen plofkip in EKO-horecabedrijf

De EKO-certificering van een horecabedrijf (brons, zilver of goud) is gebaseerd op het percentage biologische inkoop, plus een plan voor continue verduurzaming. Hoewel het voor de meeste EKO-ondernemers vanzelfsprekend is, hebben we voor 2019 voor het eerst aangegeven wat we echt niet bij EKO vinden passen. Deze uitsluitingsgronden zijn: producten uit duidelijk dieronvriendelijke landbouwpraktijken, zoals plofkip of ganzenlever, en ‘rode-lijst’ vis van de Viswijzer (bepaald door seizoen, vangstmethode, vangstgebied).
Verder wordt kweekwild voortaan niet meer aangemerkt als wild, maar als een product uit de gewone veehouderij, waarvoor een dierenwelzijnsniveau van minimaal één ster Beter Leven of gelijkwaardig moet gelden. Echt wild, afkomstig van beheer en dus niet uit een landbouwsysteem, telt niet mee bij de berekeningen van het percentage biologisch en past dus goed bij een EKO-restaurant. Van belang is dan wel dat de herkomst ondubbelzinnig is; daarom bij voorkeur uit eigen land en uit een korte keten.
Vanaf half januari staan de aangepaste documenten op de websites eko-keurmerk.nl en eko-horeca.nl. Bij vragen of voor hulp bij het maken van de juiste keuzen, kunt u altijd contact opnemen met René Heusschen of Andre Brouwer.

De Goede Snackbar redt het niet

EKO-keurmerk steunde van harte een ondernemersinitiatief in Zutphen om de schoolkantine een stuk gezonder te maken. Bij drie vestigingen waren vers gemaakte broodjes en salades en betere frisdrank te koop, zoveel mogelijk bio. Over de noodzaak van een gezondere schoolkantine is geen discussie, maar het is wel balanceren: als het aanbod té ‘verantwoord’ of te duur wordt, zoeken de leerlingen liever een snackbar in de buurt op.

Dat balanceren lukte aardig, maar de verse bereidingen vroegen veel menskracht in relatie tot de omzet. De school wilde daar niet of onvoldoende in bijdragen om het project rendabel te krijgen. Net als bij ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen wordt voeding op scholen gezien als een kostenpost. Een Cola- of een candybarautomaat levert geld op; waarom moet de kantine dan geld kosten?

Daarom is het project stopgezet. Ondertussen tekent de overheid convenanten met allerlei partijen voor gezonder eten op scholen waarin voornamelijk de gevestigde belangen vertegenwoordigd zijn. Wij zoeken voor 2019 samenwerking met scholen die echt iets willen veranderen.