Farm to Fork: 25% biologisch landbouw areaal in 2030

Farm to Fork: 25% biologisch landbouw areaal in 2030

Afgelopen maand maakte de Europese Commissie bekend dat ze naar 25% biologisch landbouw areaal wil groeien in 2030. Dit als onderdeel van de ‘Farm to Fork’-strategie binnen de Green Deal van de EU; de plannen om het hele voedselsysteem, van landbouw tot voedingsconsumptie, te verduurzamen. Hiermee wil Europa het eerste klimaat neutrale continent zijn. Vanuit Stichting EKO zijn wij natuurlijk erg blij met dit nieuws.

De stap naar 25% is erg ambitieus, aangezien het gemiddelde biologisch landbouw areaal in Europa op 7,7% ligt. Nederland moet van nog verder komen, met een gemiddeld biologisch landbouw areaal van 4,1%. Dat betekent dat er een forse groei gerealiseerd moet worden. Stichting EKO hoopt dat de Europese plannen zullen leiden tot een actiever beleid rondom biologisch in Nederland. Volgens Michaël Wilde (Directeur Stichting EKO):  ‘Deze forse groei is zeker haalbaar, maar niet zonder rigoureuze keuzes die leiden tot meer productie én meer afname van biologische producten. Het allerbelangrijkste is zorgen voor een evenwichtige groei, waarbij vraag en aanbod gelijk oplopen in alle deelsectoren. De mest die voortkomt uit de veeteelt heb je nodig voor vruchtbare landbouw grond. Dat betekent dat niet maar één sector biologisch kan groeien, omdat er dan overschotten en tekorten zullen ontstaan. Ze hebben elkaar nodig.’

Naarmate er meer boeren en consumenten omschakelen naar biologisch verwachten wij dat er ook meer interesse zal zijn in producten met een EKO keurmerk.