Geen plofkip in EKO-horecabedrijf

Geen plofkip in EKO-horecabedrijf

De EKO-certificering van een horecabedrijf (brons, zilver of goud) is gebaseerd op het percentage biologische inkoop, plus een plan voor continue verduurzaming. Hoewel het voor de meeste EKO-ondernemers vanzelfsprekend is, hebben we voor 2019 voor het eerst aangegeven wat we echt niet bij EKO vinden passen. Deze uitsluitingsgronden zijn: producten uit duidelijk dieronvriendelijke landbouwpraktijken, zoals plofkip of ganzenlever, en ‘rode-lijst’ vis van de Viswijzer (bepaald door seizoen, vangstmethode, vangstgebied).
Verder wordt kweekwild voortaan niet meer aangemerkt als wild, maar als een product uit de gewone veehouderij, waarvoor een dierenwelzijnsniveau van minimaal één ster Beter Leven of gelijkwaardig moet gelden. Echt wild, afkomstig van beheer en dus niet uit een landbouwsysteem, telt niet mee bij de berekeningen van het percentage biologisch en past dus goed bij een EKO-restaurant. Van belang is dan wel dat de herkomst ondubbelzinnig is; daarom bij voorkeur uit eigen land en uit een korte keten.
Vanaf half januari staan de aangepaste documenten op de websites eko-keurmerk.nl en eko-horeca.nl. Bij vragen of voor hulp bij het maken van de juiste keuzen, kunt u altijd contact opnemen met René Heusschen of Andre Brouwer.