Eerste schoolcateraar met EKO-Keurmerk

Eerste schoolcateraar met EKO-Keurmerk

Voor het eerst is het EKO-keurmerk Horeca uitgereikt aan een schoolcateraar: De Goede Snackbar. Tijdens de Horecava kreeg het jonge bedrijf van Eric van Veluwen het certificaat overhandigd op het Van Bron tot Bord paviljoen.

Op veel scholen is de kantine vooral een manier om geld te verdienen met een aanbod aan ongezonde voeding, frisdranken en chocoladerepen. Gezonde voeding wordt nauwelijks aangeboden en bovendien niet erg verleidelijk gepresenteerd. André Brouwer van Stichting EKO-keurmerk zei te hopen dat meer scholen hun verantwoordelijkheid gaan nemen nu De Goede Snackbar laat zien dat dit ook in de praktijk mogelijk is.

 

Bewuste keus
De Goede Snackbar kiest bewust voor meer vers, minder suiker en biologisch. Het cateringbedrijf streeft naar eerlijk en gezond eten, met een knipoog naar het feit dat eten ook aantrekkelijk moet zijn. Want het oog wil ook wat, net als volwassenen zijn jongeren daar gevoelig voor. “Ik zie toe op de kwaliteit die we leveren en informeer bij de leerlingen wat ze vinden van het aanbod, zodat ik dat kan bijsturen waar mogelijk,” aldus Eric. De leerlingen waarderen het dat er naar hen geluisterd wordt.

Concurrentie
De Goede Snackbar voert om die reden een gevarieerd beleid en er wordt gekeken hoe ze de leerlingen binnen de school kunnen houden. Dat valt niet altijd mee, want de concurrentie ligt bij iedere school echt letterlijk om de hoek. Supermarkten en cafetaria’s weten scholieren te lokken met goedkope producten, grootverpakkingen en gemak, daardoor is het lastiger om een lekkere salade of verse smoothie te verkopen. “Wij hebben als pril cateringbedrijfje veel geleerd in een jaar tijd,” vertelt Eric, die als eerste bio-kok van Nederland het klappen van de zweep kent. “Toch houden we vast aan ons uitgangspunt, dat betekent dat we kiezen voor gezond, aantrekkelijk, betaalbaar en ‘home made’.” Dat dit mogelijk is heeft de Goede Snackbar mede te danken aan Driekant bakkerij, de biologische bakker uit Zutphen, die mede-eigenaar is van De Goede snackbar.

EKO Horeca
Het EKO-keurmerk Horeca is gebaseerd op een aantoonbaar percentage biologische inkoop dat een predikaat goud, zilver of brons oplevert, plus een duurzaamheidsbeleid op circa 35 andere onderdelen, zoals afvalmanagement, sociaal beleid, waterbesparing of CO2. Missie van Stichting EKO-keurmerk is om gezonde, duurzame voeding beter toegankelijk te maken voor consumenten. Gemiddeld genomen loopt de horeca in dit opzicht nog achter bij andere foodkanalen zoals de retail. Het marktaandeel biologisch bijvoorbeeld ligt daar al een factor vijf hoger. Voor horeca-ondernemers die zich willen onderscheiden liggen er volop mogelijkheden zijn de markt.