U bent hier: Home / Nieuws / Horeca Openluchtmuseum 60% EKO

Horeca Openluchtmuseum 60% EKO

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is tijdens de Horecava gecertificeerd voor het 60% EKO-keurmerk Horeca. Begin vorig jaar kreeg het Openluchtmuseum al het certificaat voor 40% gecontroleerd biologische inkoop. 

De museumrestaurants van het Openluchtmuseum vormen samen het grootste horecabedrijf van Nederland dat het EKO-certificaat mag voeren. Op acht locaties op het museumterrein in Arnhem genieten jaarlijks ruim een half miljoen gasten van eten waaraan maximale aandacht is besteed. Chef-kok Johan Meurs en zijn team hechten waarde aan duurzame relaties met de leveranciers. Hij begeleidt boeren en tuinders bij de omschakeling naar biologisch. "Omdat we een flinke afnemer zijn kunnen we hen ook de zekerheid bieden dat omschakelen een goede keus is."

Om voor het EKO-keurmerk Horeca in aanmerking te komen, moet een restaurant minimaal veertig procent biologisch inkopen. "Dat is lastiger dan het lijkt," zegt Andre Brouwer van Stichting EKO-keurmerk. "Je moet de goede leveranciers vinden of nieuwe afspraken maken met bestaande, recepturen aanpassen en soms ook je menukaart. Het Openluchtmuseum loopt in Nederland echt voorop met een duurzame horeca en is daarmee een voorbeeld voor andere attractieparken en musea bij wie groene catering ook heel logisch zou zijn."  

In 2013 is de stap naar 60% biologische inkoop gemaakt.  Opmerkelijk is dat leverancier Livar speciaal voor het Openluchtmuseum biologisch varkensvlees gaat leveren. De biologische inkoop wordt onafhankelijk en nauwgezet gecontroleerd door de Stichting EKO-keurmerk. Voor de gast is dat de garantie dat je écht biologisch kunt eten, zo natuurlijk mogelijk en diervriendelijk.